Geveltuintjes gaan Oosterzele nog fleuriger maken

Workshop in GC IJzeren Hekken

De gemeente Oosterzele blijft inzetten om meer groen in het straatbeeld te krijgen en promoot nu om een geveltuin aan te leggen. Een ronduit schitterend idee. Inwoners wiens gevel rechtstreeks aan het voetpad grenst komen in aanmerking. En leuk meegenomen, je krijgt een aanzienlijke steun van de gemeentelijke diensten.

Je kan je inschrijven voor de workshop ‘Inspiratie voor geveltuintjes’ die op 18 april vanaf 19 u plaats vindt in het GC ’t IJzeren Hekken, Rooberg 38 in Landskouter. Je krijgt een schat aan info, je verneemt welke verschillende soorten planten in aanmerking komen en op welke manier deze zich vasthechten of klimmen, wat het nut is van geveltuinen, waar je moet op letten bij de aanplant en een stuk wetgeving in geval het zich in de straat bevindt. Inschrijven kan via milieu@oosterzele.be. Doen!

De gemeentelijke diensten zetten je op de goede weg, ze doen de voorbereidende werken, als daar zijn: het graven van het plantvak, het vullen met teeltaarde. Je hoeft enkel de planten te bezorgen en uiteraard nadien te onderhouden. Een kleine moeite als je het ons vraagt.

Oosterzele trekt in  2023 volop de kaart van de geveltuintjes. Een geveltuin is een stukje openbare ruimte aan de gevel van het huis waarin bloemen of struiken groeien. Het is een minieme tuin met een maximaal effect. Een geveltuin fleurt de gevel op en is een groene oase op een stoep vol grijze tegels. Bij het aanleggen van een geveltuin wordt verhard materiaal uitgebroken. Zo kan het regenwater infiltreren in de bodem en stroomt het niet zinloos weg in de riolering. En daarenboven bieden de planten in uw geveltuin schuilplaatsen voor insecten en vogels. Je helpt mee de biodiversiteit te vergroten en de natuur een handje toe te steken. De aanleg van geveltuintjes kadert in het klimaatactieplan van de gemeente. Met het aanleggen van geveltuinen worden niet alleen de straten maar ook de mensen opgefleurd. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)