Voorbije zondag ging het er “Beestig” aan toe te Hemelveerdegem.

In het kader van de Erfgoeddag met als thema “Beestig” organiseerde de Cultuurraad Lierde op het pittoreske Sint Jansplein te Hemelveerdegem een “Jaarmarkt door de eeuwen heen”.

Op het gras van den dries stonden schapen, geiten en pluimvee tentoongesteld terwijl er op het plein voor het dorpscafeetje een heuse kwakzalver, een spinster en een kantklosser aan het werk waren. Onder de majestueuze zomereik voor de kerk stond de woonwagen van  de waarzegster die met haar glazen bol en haar tarrotkaarten ieders toekomst voorspelde. Toeval of niet doch we zagen menig politicus nogal bleekjes de woonwagen verlaten.

Bij de meeste verdween de teleurstelling echter vlug bij het aanschouwen van het knapperig bruin gebakken varkentje dat gestaag om zijn as draaide aan het, naast de woonwagen opgestelde, spit.

Op het plein kon men verder ook een jongleur en een draaiorgeltje vinden.

Voor de meer sportieve marktganger was er een boogschietstand en kon er worden deelgenomen aan een stokpaardjes jumping  en ringsteken.

De marktbezoekers die genoeg kregen van al deze wereldse  geneugten konden de devote toer op en de Sint Janskerk, met zijn beroemd retabel van Johannes De Doper, met een bezoekje vereren. Meerdere bezoeker keek verbaasd naar het witte konijntje in de metalen ren in het kerkportaal. In deze ren, die zich eertijds aan de buitenmuur van de kerk bevond, offerde men kippen en konijnen die na de hoogmis per opbod verkocht werden.

De klap op de vuurpijl van deze Beestige jaarmarkt was echter de roofvogeldemonstratie waar we een valkenier konden zien werken met uilen, wouwen, valk, buizerd, gier, caracara en arend. Prachtig was natuurlijk ook de vrije vlucht van deze diverse roofvogels.

Als afsluiten van de markt werden de stokpaardjes geveild. Vijf van de zes gingen nogal vlug van de hand en het zesde werd bij een tweede oproeping toch ook nog verkocht. Weerom bleek dat de waarzeggerij een zeer lucratieve bezigheid is want het paardje met het hoogste bod werd verkocht aan Madame Carina-zialles.

Het was een zeer succesrijke Erfgoeddag waar de vele bezoekers die, ondanks het barre weer, toch kwamen opdagen zeer zeker van genoten hebben.

klik op de foto’s om te vergroten.