Doof Vlaanderen: VGT viert feest

Op 26 april was de verjaardag van de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal met een avondprogramma vol poëzie in VGT, muziek in VGT en show in VGT. In 2006 werd de Vlaamse Gebarentaal (VGT) erkend in het Vlaams Parlement nu  17 jaar later.

 

Optredens van Lola Mcqueen show in VGT uit ‘Belgium’s Got Talent’(2019)

Panelgesprek door  Tine Van Hoorebeke, Hannes De Durpel ( Vlaams gebarentaalcentrum), Filip Verstraete (Doof Vlaanderen), Carolien Doggen (Dovenactiefrond) en Jorn Rijckaert (Adviscommissie VGT)

Poëzie door Sam Onclin (Kitchen’s licht)

en muziek in VGT

De Vlaamse Gebarentaal is een echte, volwaardige taal met een eigen grammatica en gebarenschat net zoals het Frans, het Engels en vele andere talen. De Vlaamse Gebarentaal is een visuele taal waarbij handen en mimiek gebruikt worden. Zelfs doorheen dik glas of onder water kunnen wij moeiteloos communiceren, handig!

De Vlaamse Gebarentaal werd cultureel erkend op 26 april 2006 door de Vlaamse Gemeenschap. Daarna werd die feestdag elk jaar gevierd door de Vlaamse gebarentaligen.

Er is een groot verschil tussen de grammatica van de Vlaamse Gebarentaal en die van het Nederlands, anders gezegd, de Vlaamse Gebarentaal is niet afgeleid van het Nederlands.

Iedereen, ook jij, kan de Vlaamse Gebarentaal leren, net als bij een cursus Chinees of Italiaans kan je stapsgewijs deze boeiende taal in de vingers krijgen! Volg een cursus Vlaamse Gebarentaal bij ons!