Elenaar Emile Tuypens plaatst voor het Europees Olympisch Jeugdfestival zwemmen: “Enorm knap wat hij laat zien en hoe hij met druk omgaat”

Elenaar Emile Tuypens van de Zottegemse zwemclub First heeft zich geplaatst voor het Europees Olympisch Jeugdfestival. De hoofdtrainer van First Mathias Van Breusegem geeft meer toelichting bij deze bijzondere prestatie.


“Van 21 tot 23 april vonden de Open Belgische Zwemkampioenschappen plaats in het Wezenberg zwembad te Antwerpen. Team FIRST werd vertegenwoordigd door 9 atleten die het beste van zichzelf gaven. Er werden heel wat persoonlijke records gezwommen maar de absolute uitblinker van het weekend was Emile Tuypens”, aldus Van Breusegem. “Deze 16-jarige zwemmer zwom naar een fantastische tijd op de 100 meter crawl. Hij plaatste zich zo voor de nationale jeugdaflossingsploeg die deelneemt aan het Europees Olympisch Jeugdfestival van 23 tot 29 juli in Slovenië (Maribor). Deze wedstrijd stond al lang in het rood aangestip. Er waren twee momenten waarop Emile zich kon kwalificeren dit seizoen maar wij kozen resoluut voor het afgelopen weekend. Het is enorm knap wat Emile laat zien en hoe hij met de druk om gaat. Ik ben enorm blij dat hij deze kans krijgt en ervaring kan op doen met zijn eerste internationaal tornooi. Het is een mooie beloning voor het zware trainingsregime en de opofferingen die hij maakt. Nu eerst genieten van zijn selectie en dan weer opbouwen zodat Emile in topvorm afzakt naar Maribor eind juli. Daar mag hij de kleuren van zwemclub FIRST en België met trots verdedigen.”