Ines D’Hose: ‘De KSA is springlevend omdat we fier vasthouden aan onze tradities en waarden en fier zijn op onze uniform.’

90 jaar KSA en 45 jaar muziekkapel

Onkerzele/Geraardsbergen. Ines D’Hose (22) is vierdejaars student verpleegkunde en is sinds twee jaar de eerste vrouwelijke verbondsleidster. Ze leidt een ploeg van 38 leiders en 220 leden. Daarnaast zijn er nog de ouders en heel wat sympathisanten. De KSA viert dit weekend haar 90 jaar bestaan. Ook de muziekkapel bestaat 45 jaar. Op de vraag wat de sterkte van de KSA is, antwoordt Ines: ‘De KSA is springlevend omdat we fier vasthouden aan onze tradities en waarden en fier zijn op onze uniform.’

‘Op mijn zes jaar werd ik door mijn ouders gepusht om bij de KSA te gaan, maar ik kwam telkens met veel verhalen thuis. Ik was zeventien toen ik in de leiding terecht kwam.’ Het is het tweede jaar dat Ines verbondsleidster is. Er komt heel wat op haar af, maar Ines pakt de uitdagingen met de glimlach aan. ‘Als verbondsleidster draag je veel verantwoordelijkheid. Je moet met een grote groep kunnen werken, terwijl je ook open moet staan voor iedereen zijn verhaal. Communicatie is heel erg belangrijk. Je moet niet alleen met de jongeren, de leiding en de ouders goed overweg kunnen, maar je moet ook de communicatie met externe organisaties, zoals de jeugdraad, goed verzorgen.’

Gepokt en gemazeld in het verenigingsleven
Het leiderschap lijkt Ines als gegoten. Ze straalt en vertelt honderduit over de uitdagingen van haar engagement. ‘Ik haal daar heel veel voldoening uit.’ Ines komt uit een familie die al decennia haast hyperkinetisch actief is in het verenigingsleven. Voordien heeft ze veertien jaar ballet in de Kunstacademie gedaan. Ook haar zus Alien is heel actief geweest in o.a. het jeugdhuis De Ressort. ‘Ik kreeg het engagement in het verenigingsleven haast met de paplepel mee.’ Ines had nooit gedacht verbondsleidster te worden. ‘Mijn engagement is in de loop der jaren gegroeid. Stilaan kwam ook de goesting om een stap voorwaarts te zetten.’

Ze blijft niet bij te pakken zitten. Samen met haar ploeg slaagde ze erin om een nieuwbouw op de grond van de KSA langs de Atembekeweg tot een goed einde te brengen. ‘Het heeft bloed zweet en tranen gekost, maar het gebouw werd opgetrokken door een geëngageerde ploeg van vrijwilligers die er een flink deel van hun vrije tijd in staken. Ik heb er heel veel uit geleerd. Nu ken ik de prijs van een gasbuis en weet ik alles over fiscale attesten en subsidies.’

Ines kan ook haar ‘vrouwtje’ staan. Ze geeft leiding aan 38 leiders en 220 leden. ‘De taken die doorheen het jaar moeten geklaard worden – zoals o.a. het voorbereiden van kampen – worden doorheen het jaar verdeeld. Iedereen weet wat hem te doen staat. Intussen heeft de ploeg al genoeg ervaring en is er zoveel knowhow en traditie dat de machine soepel en vlot loopt. Regelmatig is er overleg. De communicatie verloopt open en constructief.’

Waarden en tradities
Samen met volwassenenbegeleider Jonas Holderbeke vormt ze het gezicht naar buiten. ‘Een volwassenenbegeleider is nog meer het aanspreekpunt voor de ouders. Voordien was dat jarenlang Jan De Lil, die binnen de KSA een legendarisch statuut heeft verworven. Jan heeft de KSA uitgebouwd en een uitstekende reputatie bezorgd.’

De KSA blijft aan haar waarden en tradities vasthouden. ‘De KSA Geraardsbergen is één van de twee afdelingen die vasthoudt aan een gesloten uniform met korte broek, zonder petjes en schildjes op het uniform. Dat maakt de KSA uniek. Iedereen heeft dezelfde betekenis. Bij de leeuwkes, de sloebers en de jongknapen zien we daar nog niet zo streng op toe, maar vanaf de knapen verwachten we dat het uniform in orde is.’

Op de vraag of het uniform niet wat passé is, steigert Ines. ‘Helemaal niet. Onze leden dragen met fierheid hun uniform. Het geeft niet alleen uitstraling, maar als we naar buiten treden, kunnen we op heel veel bijval en sympathie rekenen.’ Ook de tradities met de broedergroet, het vlaggenlied en de vlaggengroet blijven overeind. Ines schrikt er niet voor terug om het woord ‘discipline’ in de mond te nemen. ‘Onze geloftes en trouw zijn belangrijke waarden die we moeten koesteren.’ De KSA’ers noemen zich trots katholiek maar zijn ook fiere Vlamingen.

De KSA van Geraardsbergen leeft niet op een eiland en tracht de voeling met de jeugd te behouden. De jeugdbeweging tracht ook haar doelpubliek te verbreden: ‘Ook kinderen met een beperking of met een migratieachtergrond zijn welkom. Alle kinderen kunnen drie keer hun zondagnamiddag bij de KSA komen doorbrengen om eens te proberen.’

Negentig jaar KSA
De KSA Geraardsbergen bestaat 90 jaar en dat moet worden gevierd. ‘De KSA werd opgericht door Pater Marcel die toen studieprefect was in ’t Karmelieten. Hij richtte een bond op van leerlingen van het vijfde en het zesde jaar secundair. Zo werd de KSA geboren. Aanvankelijk zat de KSA in het Karmelieten. Daarna was de jeugdbeweging een ganse tijd aan de Sasweg gehuisvest, om tenslotte in de Atembekeweg terecht te komen. De fanfare werd 45 jaar geleden opgericht door Geert Van Lierde. Vandaag wordt de muziekkapel geleid door zijn zoon Robrecht.

Zaterdag 29 en zondag 30 april staat de viering van 90 jaar KSA en 45 jaar in de belangstelling. Een overzicht van alle activiteiten kan u raadplegen door op onderstaande link te klikken:

KSA viert 90 jaar bestaan en 45 jaar muziekkorps

Julien Borremans