Welkom op Klepmolenfeest op zondag 30 april

Tien jaar geleden werd Klepmolen vakkundig gerestaureeerd

Sinds 2013 is de Klepmolen in zijn originele staat hersteld en maalt hij weer graan. Als molengemeente grijpt Oosterzele de tienjarige restauratie aan om het Klepmolenfeest te organiseren op zondag 30 april 2023.

De Klepmolen, een stenen korenwindmolen, werd genoemd naar de oude naam van het gehucht ‘De Kleppe’ in Balegem. Na een brand stopte de molen definitief met draaien in 1959 waarna hij verkommerde. Tot de gemeente tien jaar geleden de beslissing nam om de molen in zijn oude glorie te herstellen. Zo zorgde ze dat de molen vandaag opnieuw maalvaardig is.  De inhuldiging van de vernieuwde Klepmolen dateert van 16 juni 2013. Met het Klepmolenfeest op zondag 30 april 2023 viert de gemeente die restauratie.  De molen is die dag in werking van 10 tot 18 uur en is gratis te bezoeken met uitleg van de molenaars. Vanaf 14 uur baat Ferm Balegem een pannenkoekentearoom uit. De pannenkoeken zijn uiteraard gemaakt met meel van de Klepmolen. Geen meel van de molen zonder graan. De Zeelse Vlegeldorsers tonen hun kunnen van het oude ambacht van vlegeldorsen tussen 14 en 17.30 uur.

Schepen van Toerisme en Erfgoed Orville Cottenie is blij met de organisatie. ‘Het Klepmolenfeest vat twee van mijn bevoegdheden, namelijk erfgoed en toerisme, perfect samen. Ik nodig iedereen van harte uit om erbij te zijn’. De Klepmolen ligt aan de Bottelweg 1 in Balegem. Er is geen parkeergelegenheid in de buurt van de molen. De organisatoren vragen om te voet of met de fiets te komen. Wie niet aanwezig kan zijn, heeft elke eerste zondag van de maand en op molendagen de mogelijkheid om de molen in werking zien. (mvdv, foto’s ddl)