Zottegems stadsbeiaardier speelde laatste melodietjes

Omdat hij nog heel wat verlofdagen tegoed had, klom Zottegems stadsbeiaardier Paul Hoste de laatste weken niet meer in de toren van de dekenale kerk aan de Markt om de vaste wekelijkse beiaardconcerten – in de vooravond op donderdag en in de vroege namiddag op zaterdag – ten gehore te brengen. En het zal nog wel enige tijd duren vooraleer er opnieuw beiaardmuziek over de Zottegemse binnenstad zal weerklinken. De Zwalmnaar (61) liet immers aan het stadsbestuur weten dat hij met ingang van 1 mei pensioengerechtigd is en in de collegezitting van 6 maart ll. werd dan ook beslist hem ontslag te verlenen met het oog op dat rustpensioen.

Paul Hoste was, in contractueel dienstverband, bijna 24 jaar Zottegems stadsbeiaardier. Op 1 september 1999 volgde hij Constant Versichel op die gedurende vijftig jaar, van 1949 tot 1999, stadsbeiaardier was (tevens koster-organist en muziekleraar) en die overigens ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag in 2006 de titel van erestadsbeiaardier kreeg. Tevoren werd de beiaard bespeeld door Raymond Van Herzeele (1931 tot 1944) en door Nandor Neichel van Hongaarse afkomst (1945 tot 1949).

Naast de bespelingen van de beiaard – soms ook in het kader van feestelijkheden – hield Paul Hoste ook toezicht op en was hij de verantwoordelijk voor de goede werking van het instrument dat hij door en door kende – ook de geschiedenis ervan – vermits hij destijds zijn thesis over “De Zottegemse beiaard” maakte voor het behalen van zijn masterdiploma beiaard aan het Leuvense Lemmensinstituut. Naast zijn opdracht als Zottegems stadsbeiaardier wa Paul Hoste ook jarenlang als organist verbonden aan de Sint-Jozefskerk in de Gentse wijk Rabot. Na de ontwijding van deze kerk in 2018 werd hij organist van de nieuwe parochie Gent-Noord (waarin de Sint-Jozefsparochie werd opgenomen).

De Zottegemse beiaard gaat terug tot 1750, met oorspronkelijk 20 klokken. Pas in 1964 werd het een volwaardige concertbeiaard met 49 klokken. Wie deze in de toekomst gaat laten klingelen, is nog onduidelijk. Op onze vraag hieromtrent antwoordde burgemeester Evelien De Both dat voor de aanstelling van een opvolger contact opgenomen werd met de Vereniging van Beiaardiers. Volgens een andere – ook officiële – bron zou er geen vaste beiaardier meer benoemd worden maar zouden jaarlijks een aantal freelance bespelingen georganiseerd worden. In dit geval zou Paul Hoste dan de Zottegemse annalen ingaan als de laatste titulaire beiaardier van de Egmontstad.