Lokaal Bestuur geeft het goede voorbeeld om iedereen op de fiets te krijgen

Van maandag 3 tot en met vrijdag 21 april hield de Testkaravaan halt in Geraardsbergen. Verschillende personeelsleden van het lokaal bestuur testten tijdens die periode gratis een elektrische (bak)fiets, een speed pedelec of een probeerpas voor De Lijn, NMBS of Blue-bike uit. Het initiatief kadert in het engagement van het lokaal bestuur om iedereen op de fiets te krijgen. De eigen medewerkers geven daarbij het goede voorbeeld.

De Testkaravaan is een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen. Het wil werknemers hun woon-werkverplaatsingen op een totaal andere, lees: duurzamere, manier laten beleven. In Geraardsbergen konden 24 elektrische fietsen, 4 elektrische bakfietsen en 16 speed pedelecs getest worden. Daarnaast werden probeerpassen voor De Lijn, NMBS of Blue-bike ter beschikking gesteld. Het lokaal bestuur van Geraardsbergen telt enkele honderden medewerkers. Velen doen hun woon-werkverplaatsingen met de auto. De fietskaravaan heeft verschillenden onder hen nu doen proeven van de voordelen van de fiets.

“Je verplaatst je snel en goedkoop, vermijdt files en parkeerstress en komt ontspannen aan op het werk. Geen wonder dat de deelnemende collega’s allen enthousiast waren. Ook kinderen die mee in de bakfiets vervoerd werden, kregen de fietsmicrobe te pakken. Er zijn zelfs deelnemers die overwegen om hun tweede wagen weg te doen. We hopen dat het enthousiasme van de deelnemers de andere collega’s aansteekt om vaker met de fiets te komen”, zegt burgemeester Guido De Padt.

In het fietsbeleidsplan engageert het lokaal bestuur zich onder meer om iedereen op de fiets te krijgen. “Door onze eigen medewerkers aan te zetten vaker de fiets te nemen, geeft het lokaal bestuur het goede voorbeeld. We maken de voordelen van de fiets zichtbaar en vergroten het maatschappelijk draagvlak”, geeft schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont aan.
De testkaravaan werkt samen met Trans-fair, het fietsproject van maatwerkbedrijf Ateljee vzw. Dankzij hen kreeg elke deelnemer een uitgebreide en heldere uitleg over het gebruik van de fietsen en kon hij/zij veilig op weg.