Met ‘Spitaels Familie, Bezit en Macht’ brengt Gerardimontium hulde aan Jacques De Ro

Geraardsbergen. Twee zondagen op rij verrast Gerardimontium – de vereniging voor lokale geschiedenis – met een bijzondere boekvoorstelling. Vorige week werd het boek van Dirck Surdiacourt – Dr. Arthur Broeckaert ‘Schrijver tussen twee oorlogen’ – voorgesteld. Gisteren werd het publiek verrast met een boek over de familie Spitaels van wijlen Jacques De Ro.

‘Deze datum was niet toevallig gekozen, want 14 mei was de geboortedag van bestuurslid, geschiedschrijver en auteur van het boek ‘Spitaels Familie, Bezit en Macht’ Jacques De Ro. Eind december 2020, in volle pandemie komt Jacques na een te vergeefse strijd te overlijden aan Covid-19. Een groot verlies voor geschiedenis minnend Geraardsbergen en de vereniging. De bijdragen die Jacques leverde voor het tijdschrift Gerardimontium zijn bijna ontelbaar laat staan de vele boektitels op zijn palmares’, getuigt Johan François, secretaris van Gerardimontium

De Familie Spitaels uit Geraardsbergen was Jacques De Ro niet vreemd. ‘Alles begon met zijn thesis over de Geraardsbergse familieclan Spitaels, met welke hij in 1977 zijn diploma licentiaat in de geschiedenis aan het RUG haalde. Een leven lang bleef hij alles over deze bijzondere familie verzamelen met als grote droom al deze gegevens aan zijn thesis te kunnen koppelen. Jammer genoeg eindigt alles ook met de Familie Spitaels’, gaat Johan François verder.

Dankzij Jacques echtgenote Vanessa De fauw, enkele trouwe vrienden en de vereniging Gerardimontium zijn we getuige van het laatste boek van Jacques De Ro.

‘Het boek werd in het liberaal gebouw op de Markt van Geraardsbergen, prachtig voorgesteld door Vanessa De Fauw, die naast de nodige uitleg over de familie Spitaels, ons ook wist warm te maken voor het lezen van dit boek, omdat dit boek een persoonlijke kant van Jacques toont die we in geen ander van zijn werk terug vinden. In dit werk schrijft de auteur ook over zichzelf en zijn zoektocht in het verleden van de familie Spitaels en hoe het hem al zijn hele leven had geboeid’, besluit Johan François.

Het boek ‘Spitaels Familie, Bezit en Macht’ is nog te verkrijgen via Gerardimontium aan 22 euro voor leden van de vereniging en 24 euro voor niet-leden. Voor de meerkosten voor levering, of afspraak voor ophaling mailt u naar info@gerardimontium.be

Julien Borremans