Provincie trekt omstreden plan ruimtelijke ordening onder zwaar protest in: ‘We vrezen een invasie van wolkenkrabbers.’

Geraardsbergen/Gent. Onder druk van een aantal burgemeesters heeft de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen het ontwerp van het beleidsplan ‘Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’ ingetrokken. Het plan moet worden hertekend, zo klinkt het. Sommige burgemeesters vrezen ‘een invasie van wolkenkrabbers’. ‘Het stadsbestuur van Geraardsbergen heeft duidelijk andere prioriteiten en rept met geen woord over de ingrijpende voornemens van de provincie op vlak van ruimtelijke ordening’, aldus Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen.

Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen

Onder druk van een aantal burgemeesters heeft de Provincie Oost-Vlaanderen het ontwerp van beleidsplan – ‘Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’ – ingetrokken. Dit plan moet in 2024 het provinciaal Ruimtelijk Structuurplan zal vervangen. Het document maakt gewag van niet minder dan 7 waarden, 4 strategische doelstellingen, 5 ruimtelijke principes en 5 werkvelden.

‘Het gaat hier bijgevolg over een zeer belangrijk document voor de toekomst van de steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen en bij uitbreiding dus ook voor de toekomst van de mensen die er wonen’, geeft Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen mee.

‘De burgemeesters van Maarkedal, Brakel en Ronse hebben reeds hun bezorgdheid geuit en maken zich ernstige zorgen over de rechtszekerheid van hun bevolking en de invasie van wolkenkrabbers op hun grondgebied. Er loopt thans ook een openbaar onderzoek ter zake met toelichtingen in Sint-Niklaas, Aalst, Oudenaarde en Eeklo.’

In dat plan moesten in de Vlaamse Ardennen alleen al 15.000 woningen plaats ruimen voor natuur. Door het protest van heel wat burgemeesters besliste gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening, An Vervliet, om het plan te hertekenen. Het openbaar onderzoek over het beleidsplan loopt nog tot 19 juli. Het is dan aan de provincieraad om de tekst al dan niet goed te keuren.

‘Het stadsbestuur van Geraardsbergen heeft duidelijk andere prioriteiten en rept met geen woord over de ingrijpende voornemens van de provincie Oost-Vlaanderen op vlak van ruimtelijke ordening. Idem dito op de banken van de oppositie’, besluit Luc Swartebroeckx.

Julien Borremans