Het cash-punt in de Trapstraat © IF

Positieve vooruitzichten over de bankautomaten in Ninove

Op woensdag 24 mei 2023 vond er een gedachtewisseling plaats in de commissie economie over de bankautomaten. Hier konden de parlementsleden aanbevelingen doorgeven aan de bevoegde ministers Dermagne, Van Peteghem, staatssecretaris Bertrand en afgevaardigden Batopin, Febelfin en de Nationale Bank.

Sinds 31 maart 2023 is er een charter tussen de federale overheid en de bankensector om de regeling van de bankautomaten te bepalen. Hier wordt onder andere in bepaald dat iedereen 24 gratis geldafhalingen kan doen, dat iedere gemeente/stad een bankautomaat moet hebben en dat de automaten 24/24 uur en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn.

“De 24/7 beschikbaarheid van de automaten kan in Ninove niet gegarandeerd worden, dit doordat deze in het Ninia Shoppingcenter bevinden tot grote ergernis van vele inwoners en zelfstandigen. Ik heb dit al meermaals aangekaart bij de minister en Batopin. Batopin erkende dat er bij de uitrol van hun automaten wat kinderziektes waren, waaronder de slechte communicatie naar en betrokkenheid van de lokale overheden en het onveiligheidsgevoel door het ontbreken van tussenschotten. De plaatsing van bankautomaten in Ninia stootte dan ook op heel wat kritiek en terecht, een bankautomaat moet ten alle tijde beschikbaar en bereikbaar zijn. Batopin engageert zich om kort bij de shopping of in de binnenstad ook een automaat te voorzien. Zo zal er 24/7 geldtransacties kunnen gebeuren.” Aldus burgemeester Tania De Jonge.

©Sophie Richez – Alain Triest en Tania De Jonge

De burgemeester meldt dat ze lokaal samen met schepen van lokale economie Alain Triest volop in gesprek met Batopin om deze extra geldautomaten te voorzien, zodat iedereen zijn geld kan afhalen en storten, wanneer men dit wil.

Er werd ook positief gereageerd op het idee van De Jonge om een duidelijke tool te creëren waar alle automaten worden weergegeven met plaats en openingsuren. Zo is er een mogelijkheid wanneer je voor een gesloten of defecte bankautomaat staat een alternatief te zoeken.