© Carl Nys

Zottegemse metalband Ironborn lanceerde nieuwe CD ‘After The Flood’ met gratis concert

Het Koperen Kot was te klein. Fans kennen de band al van de eerste titelloze EP, waarover NUUS schreef in 2017. ‘Into Darkness’, ‘Rock and Roll is Dead’ en ‘Never Again’ zijn ondertussen klassiekers geworden. ‘Your Downfall’ kreeg aandacht op de nationale radio: “Gonna crush you like a fly and blow you away”. Later werd naar aanleiding van het Egmontjaar de single ‘1568’ uitgebracht, die de band onder de aandacht bracht bij een breder publiek.

Hun nieuwe LP ‘After The Flood’ kreeg na de digitale release direct lovende reviews in het buitenland. Vrijdagavond werd de CD voorgesteld. Het titelnummer is een apocalyptisch metal-anthem dat een film verdient maar ook ‘Guardian Of The Scales’ blaast elke fan van de sokken: melodische metaalwerken, geleid door een drummer die met handen en voeten het tempo aangeeft, strak als een metronoom, gelardeerd met fantastische riffs van 2 leadgitaristen, een bassist die behalve de ritmiek ook de beide gitaristen weerwerk biedt, aangevuurd door met vitriool gesmeerde stembanden van een straffe leadzanger en een gruntende gitarist met de longinhoud van een Neanderthaler. Een wall of sound in het zwaarste metaal, met een duidelijk herkenbare eigen stempel.

De bandleden beuken in anderhalf uur doorheen hun repertoire en imponeren ook met nieuwe nummers als ‘Lilith’: “to heaven and to hell,… burn,… leather and lace” en ‘Destiny’s Revenge’. Met deze song besef je: een potje speedmetal spelen kan quasi iedereen maar dit alles vermalende ritme aanhouden is kunst. Ook ‘Prison Ground’ is een nummer met een boodschap. De aanwezige fans brullen mee: “Cruisin’ down the Highway. Metal is the law!”

Wie deze band wil ontdekken kan terecht op digitale kanalen zoals Spotify. Vanaf nu is ook de CD te koop en old-school audiofielen kunnen voor de vinyl release terecht in Deinze in de ELPEE Music Club op 9 september, op 8 oktober in Pasta & Blues te Zottegem en op 21 oktober in de Jakkendoe in Destelbergen. Kaarten zijn al te koop.

Spotify: https://open.spotify.com/album/5YiAAiTrzer8gvTfeTpl7W?si=RLGXiJ3TSN2aL-chp5xgyg

Sjarel Klak