Lara Steeman krijgt prijs voor opmerkelijke eindwerk/OC rond groendaken

Geraardsbergen. Laatstejaarsleerling Lara Steeman heeft van de directie van het GO! atheneum Geraardsbergen een mooie prijs gekregen die werd geschonken door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voor haar indrukwekkende OnderzoeskCompetentie (OC) voor het vak Aardrijkskunde. Lara maakte een zeer professioneel, kritisch, gestoffeerd en interessant eindwerk met naast een sterke literatuurstudie ook een zeer mooi uitgebouwde praktische proef. Lara kon haar mentor, aardrijkskundeleerkracht dhr. De Geus, een proefopstelling tonen met een groendak. Ze vergeleek verschillende factoren van dit groendak met een proefopstelling zonder groendak. Ze vergeleek voor beide constructies de waterafloop, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Lara ontving een boekenpakket dat werd aangevuld met handige gadgets.

De laatstejaarsleerling uit de klas Wetenschappen – wiskunde vertelde over het verschil tussen extensieve groendaken en intensieve daktuinen en over welke planten je nu op zo’n groendak moet plaatsen. Lara belichtte de gebruiksvriendelijkheid en de voor- en nadelen van een groendak en vergeleek dit met haar eigen bevindingen die via haar experiment naar boven kwamen. Lara kwam tot de conclusie dat zo goed als ieder dak in aanmerking komt om een groendak te worden, maar dat je natuurlijk in sommige gevallen de draagstructuur moet versterken.

Een groendak heeft tal van voordelen concludeert Lara: “Het helpt de luchtkwaliteit verbeteren, vermindert en vertraagt de snelheid van de waterafloop en heeft een isolerende functie op vlak van warmte en geluid.Een interessant weetje is dat zonnepanelen meer rendement geven in combinatie met een groendak omdat de omgevingstemperatuur veel lager ligt.”

Lara Steeman (6WW) concludeert dan ook dat een groendak, het dak van de toekomst is en dat het de gevolgen van het urban heat island effect kan verlagen. Graag vermelden we ook nog dat Mattias Boel (6WW) een eervolle vermelding verdient aangezien zijn eindwerk rond ‘welke factoren de toonhoogte van een trompet beïnvloeden ‘, op een eervolle tweede plaats eindigde en de jury ook heel hard kon bekoren.Lara contacteerde met Greenco, een bedrijf dat gespecialiseerd was in groendaken, echter een zeer interessante partner en kreeg ook materialen van de bedrijven CPE, Tuinen De Vos en Sempergreen waardoor ze een miniatuurgroendak naar haar presentatie op school kon meenemen. Haar presentatie was vlot gebracht en haar literatuuronderzoek was sterk onderbouwd met een kritische invalshoek. Lara is dan ook een verdiende winnaar die we heel veel leerplezier wensen.

Het GO! atheneum Geraardsbergen blijft leerlingen stimuleren om hun dromen waar te maken en hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.