Twee drugsdoden in twee weken tijd in Geraardsbergen

‘De politie doet er alles aan om de drugscriminaliteit tegen te gaan.’

Geraardsbergen. De Oudenbergstad werd de laatste tijd door twee drugsdoden op twee weken tijd opgeschrikt. Heel wat mensen reageerden bijzonder zenuwachtig. Ondanks het slechte nieuws, is het belangrijk te beseffen dat de lokale politie en het gerecht er alles aan doen om het fenomeen in te dijken. ‘In 2022 slaagde de rechercheurs van deze politiezone erin om maar liefst 13 dealers van straat te plukken’, aldus Karolien De Turck, communicatieverantwoordelijke van de politie Geraardsbergen/Lierde.

Op donderdag 25 mei werd in een woning op de Vesten een levenloos lichaam gevonden. Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat de persoon aan een overdosis bezweek. Ook op donderdag 8 juni werd een verdacht overlijden in een woning in de Collegestraat vastgesteld. Ook hier stierf de persoon in kwestie aan een drugsintoxicatie. In beide gevallen liet de politie van Geraardsbergen/Lierde ons duidelijk verstaan dat het om een gerechtelijk onderzoek gaat en dat er geen informatie kan worden verstrekt. Het parket onderzoekt de zaak en is bijzonder karig met informatie. In het laatste voorval liet het parket weten dat er een opsporingsonderzoek loopt.

12 aanhoudingen
Twee drugsdoden op twee weken tijd is uiteraard veel, maar het mag ons niet doen vergeten dat de politie en het gerecht heel hard inzet op druggerelateerde criminaliteit en er alles aan doet om de illegale handel en het druggebruik in te dijken. De impact van drugs valt niet alleen te herleiden tot de gebruiker. Het heeft een ontwrichtende uitwerking op de totale maatschappij. Druggebruik wordt immer vaak gelinkt aan andere criminele fenomenen. Daarom zet de politie hard in op de aanpak van druggebruik en de handel ervan. In 2021 werden er 10 aanhoudingen verricht.

Ondanks de doorgedreven aanpak van de politie en het gerecht van de druggerelateerde criminaliteit, is er een stijging van het aantal feiten merkbaar. ‘In 2022 was er een stijging van het aantal vastgestelde drugsfeiten. Ook het aantal aanhoudingen steeg. Er werden 12 personen onder mandaat geplaatst’, ligt Karolien De Turck toe.

Aanpak drugscriminaliteit
‘De politiezone Geraardsbergen/Lierde wil actief bijdragen tot het beheersen van drugscriminaliteit. De focus ligt daarbij op de lokale handel en fabricage. We trachten hierbij in te zetten op een integrale aanpak. Deze benadering bestaat uit preventie, gerichte informatiegaring, verkeers– en gerechtelijke acties en doorgedreven onderzoek.’

‘In 2022 slaagde de rechercheurs van deze politiezone erin om maar liefst 13 dealers van straat te plukken. Aan de hand van doorgedreven en kwalitatieve informatiegaring, observaties, huiszoekingen, verhoren en overige (bijzondere) onderzoeksmethoden kwam men tot dergelijk mooi speurwerk’, gaat Karolien De Turck verder.

Volgens de woordvoerster van de politie werden door de onderzoeksrechter in nagenoeg alle dossiers verdachten aangehouden en tijdelijk aan de maatschappij onttrokken. ‘We mogen echter niet uit het oog verliezen dat de gemiddelde crimineel niet bang is voor een gevangenisstraf. Zijn grootste vrees is het verliezen van het drugsgeld. Bijgevolg blijft het onderzoek naar en de inbeslagname van criminele winst een bijkomend aandachtspunt.’

De politie van Geraardsbergen/Lierde heeft een drugsdetectieapparaat (TruNarc). ‘We zijn in België de eerste lokale politiezone die dit toestel in gebruik heeft genomen. Het apparaat is gebruiksvriendelijk en is in staat door één enkele test meer dan 300 illegale synthetische drugs en precursoren – zelfs sommige versnijdingsmiddelen – te onderscheiden. De TruNarc is het meest betrouwbare drugsdetectiesysteem dat momenteel op de markt is en is bovendien bijzonder veilig.’

Drugs in het verkeer
Ook het gebruik van drugs en alcohol in het verkeer is een probleem voor de verkeersveiligheid. In 2019 werden er 57 processen-verbaal ‘drugs in het verkeer’ opgesteld. In 2020 steeg het aantal naar 110. Een jaar later werden er reeds 113 processen-verbaal uitgeschreven. Vorig jaar daalde het aantal naar 86. ‘Onze verkeersdienst wil in de eerste plaats de verkeersveiligheid waarborgen en ongevallen voorkomen. Door regelmatig verkeersacties en controles op alcohol- en druggebruik in het verkeer uit te voeren, leveren zij hieraan een actieve bijdrage’, ligt Karolien De Turck toe.

De politie doet uiteraard meer dan processen-verbaal opstellen. Er worden tal van preventiecampagnes op poten gezet. Zo was er MEGA: ‘Mijn eigen goede antwoord.’ MEGA is een bovenlokaal project in samenwerking met andere gemeentelijke jeugddiensten, de scholen en de politie om kinderen neen tegen verslavende middelen te leren zeggen. Ook was er de lokale beloningscampagne: ‘Bij deze chauffeur geen drugsgeur.’ Drugsvrije bestuurders kregen een geurhanger.

Julien Borremans

Lees ook:

Verdacht overlijden in de Collegestraat