Hartelijkheid en ‘Freundschaft’ troef op verbroedering WSV Land van Rhode vzw en SWV Oberkirch

De vriendschapswortels zitten diep

De Duitse wandelclub Schwarzwaldverein Oberkirch, die in Oosterzele op bezoek kwam van 15 tot en met 18 juni 2023, zal zich het warm onthaal van WSV Land van Rhode vzw en de gemeente nog lang heugen. De Oosterzeelse wandelclub stippelde een mooi programma uit voor zusterclub Schwarzwaldverein Oberkirch, het bestuur en de leden waren zeer te spreken over de gastvrijheid van de Oosterzeelse wandelclub en over het bezoek aan Geraardsbergen, Antwerpen, de boottocht met Flandria 24, de plantentuin in Meise, het verbroederingsfeest in  
Feestzaal Agathea in Landskouter, de receptie door het gemeentebestuur in Erfgoedhuis Moortsele en BBQ in feestzaal Sekuurne in Balegem. Hartelijkheid en ‘Freundschaft troef op de verbroedering WSV Land van Rhode en SWV Oberkirch. Zeg maar Deutsche Gemütlichkeit.
Schwarzwaldverein Oberkirch is al jarenlang te gast in Oosterzele. Sindsdien hebben de beide wandelverenigingen elkaar geregeld opgezocht, afwisselend in Oberkirch of in Oosterzele. De vriendschap houdt al ruim een kwarteeuw stand en smaakt naar meer. De vriendschapswortels zitten diep. De samenwerking is ronduit schitterend tussen Oosterzele en Oberkirch. De verbroedering werd heel feestelijk gemaakt. Het gemeentebestuur bood de 31 – koppige delegatie van Schwarzwaldverein Oberkirch een receptie aan in het Erfgoedhuis Moortsele.  Op zondag 18 juni werd met strepen muziek van een kwartet (vier uitstekende muzikanten van de Koninklijke Muziekvereniging Voor God en Vlaanderland zorgden voor vrolijke muziek), speeches in perfect Duits (met vleugen humor) van Erik Lievens (voorzitter WSV Land van Rhode vzw ), schepen Orville Cottenie en Manfred Wissgott (voorzitter Schwarzwaldvererein Oberkirch), hapjes en dranken (de zustervereniging proefde onder andere van het lokaal bier, ‘t Gijzelaarke) en een BBQ in café Sekuurne in Balegem, een punt gezet achter het vierdaags bezoek van  de Duitse Wandelclub aan ons land. We hoorden tijdens de receptie van de leden van de Duitse wandelclub veel lof over het cultuurprogramma dat de Oosterzeelse wandelclub had uitgekiend. Ze staken een flinke portie cultuur op. Velen waren onder de indruk van de plantentuin Meise. ‘Eine Frau’ toonde ons met veel trots een resem foto’s van bloemen en planten van de plantentuin van Meise. ‘Wunderbar’. Uit de vierdaagse bleek dat WSV Land van Rhode vzw zielsverwant is met Schwarzwaldverein Oberkirch. Vriendschap staat hoog in het vaandel. De basis is eenvoudig: verbroedering, vriendschap, wandelen, én gezelligheid. Deze kernwoorden blijven de rode draad doorheen al die jaren. Met recht en reden mocht men het glas heffen. ‘Zum Wohl’. Zo te zien, de 36 – jarige Oosterzeelse wandelclub is nog altijd springlevend. De essentie van WSV Land van Rhode vzw is verenigen, en verenigen is een werkwoord. Gelukkig kan WSV Land van Rhode vzw rekenen op een assertieve bestuursploeg die het verleden niet vergeet, maar zich nu vooral richt op de toekomst. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle