Brusselse jongeren zorgen op de Gavers voor overlast

Geraardsbergen. Zondag 25 juni zorgden verschillende Franstalige, Brusselse jongeren in de vooravond op het provinciaal recreatiedomein de Gavers voor overlast. De politie van Geraardsbergen/Lierde moest tussenbeide komen. De jongeren hielden zich niet aan de veiligheidsregels, negeerden opmerkingen van de redders en maakten amok. De politie nam ook een zakje met weed in beslag.

Zondag 25 juni was het bloedheet en zakten heel wat mensen naar de Gavers in Onkerzele af. Rond 18.30 uur maakten verschillende Franstalige, Brusselse jongeren het al te bont. De jongeren huurden bootjes en voeren wat op de waterplas rond. De jongeren gingen wild te keer en sprongen keer op keer in het water en zwommen van het ene naar het andere bootje. Volgens getuigen ging het om een zestal jongeren.

De redders gingen voeren naar de jongeren toe en zeiden hen dat het om veiligheidsredenen verboden is om op die plaats in het water te springen en te zwemmen. De jongeren negeerden de opmerkingen en gingen gewoon door. Na verschillende pogingen vroegen de redders aan de jongeren om met hun bootjes naar de kade te komen om aan te meren. Ze negeerden de uitdrukkelijke vraag van de redders. Pas toen de politie met twee combi’s aankwam, voeren de jongeren richting kade.

Omstaanders zagen hoe de jongeren op de bootjes rookten. Achteraf nam de politie een zakje met wiet in beslag. De politie nam de jongeren mee en stelde een proces-verbaal op. We vroegen de politie om een reactie. Van zodra die binnenkomt, geven we die mee.

Om de problemen in verschillende provinciale recreatiedomeinen tegen te gaan, nam de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen vorige maand verschillende maatregelen. Zo zullen externe veiligheidsagenten worden ingeschakeld. Wie zich niet voegt, komt op een zwarte lijst en kan de toegang worden ontzegd. Ook wordt het zwemkledijvoorschrift aangescherpt.

Julien Borremans

Lees ook:

Veiligheidsagenten moeten op De Gavers voor de orde zorgen en er komt een zwarte lijst