Oosterzele ijvert voor aanleg van groene speelplaatsen op scholen

Subsidiereglement goedgekeurd

Oosterzele wil scholen aanmoedigen om de bestaande verharde speelplaats te veranderen in een groene, natuurvriendelijke speelomgeving. Een subsidie is volgens de gemeente een extra stimulans voor de scholen om de werken aan te vatten.

Het gemeentebestuur van Oosterzele ondertekende in 2021 en 2022 het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Met dit pact slaan Vlaanderen en Oosterzele de handen in elkaar om samen de nodige verandering in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het nieuwe subsidiereglement over ontharden en vergroening van speelplaatsen van scholen sluit perfect aan op twee werven binnen het LEKP, namelijk meer natuur en ontharding. Het aanbieden van een groene omgeving aan scholieren werkt verrijkend. De speelplaatsen van GILO Oosterzele, Scheldewindeke en Balegem krijgen een vergroening door de gemeentelijke diensten.  De niet-gemeentelijke scholen moeten zelf instaan voor de werken. Dat betekent een grote hap uit het budget van de school. Omdat elke scholier belangrijk is, introduceert Oosterzele dit subsidiereglement. Zo kunnen alle speelplaatsen in de gemeente een metamorfose ondergaan. ‘Ik ben heel tevreden met de goedkeuring op de gemeenteraad van het subsidiereglement’ aldus schepen Christ Meuleman. ‘Hiermee voeren we een actie van het LEKP uit en we zorgen voor een aangename speel- en leeromgeving voor alle scholieren in Oosterzele’. Schepen Elsy De Wilde vult aan, ‘in de toekomst willen we de speelplaats ook buiten de schooluren toegankelijk maken. Elke bijkomende groene vierkante speelplaatsmeter is een meerwaarde voor onze jongeren’. (mvdv, foto’s ddl)