Fusie tussen A.S.Z en het OLV-ziekenhuis statutair een feit

Geraardsbergen/Wetteren/Aalst. Na de bestuursorganen van het A.S.Z.-ziekenhuis en het OLV-Ziekenhuis, hebben de drie OCMW’s (Wetteren, Aalst en Geraardsbergen) respectievelijk op 20 juni, 27 juni en 29 juni goedkeuring gegeven aan de ontwerpstatuten voor het nieuwe fusieziekenhuis tussen A.S.Z. en het OLV-ziekenhuis. Daarmee is alweer een belangrijke mijlpaal genomen op de weg naar de realisatie van de fusie.

Die ontwerpstatuten zijn gebaseerd op de principes die werden afgesproken in een integratieprotocol dat bijna een jaar geleden, op 9 juli 2022, plechtig werd ondertekend. Sinds de ondertekening van dat protocol zijn tal van gezamenlijke ‘taskforces’ en werkgroepen intensief bezig met de voorbereiding van het fusieproject. Doel is om op 1 januari 2025 één ziekenhuis te vormen. Het zal het derde grootste ziekenhuis zijn van Vlaanderen, met 6 campussen (in Aalst, Asse, Geraardsbergen, Wetteren en Ninove) en met ongeveer 5000 medewerkers zal het ook de grootste werkgever in de regio worden.

 Burgemeester Guido De Padt onderstreept het belang van het Geraardsbergs ASZ-ziekenhuis. “De spoeddienst in Geraardsbergen alleen al kreeg in 2022 meer dan 16.000 patiënten over de vloer. Dit aantal stijgt jaar na jaar. Bovendien is de campus pal in het centrum van de stad gelegen, wat een grote troef is qua bereikbaarheid. De campus in Geraardsbergen speelt een onmisbare rol bij het verlenen van acute, dringende zorg. Ook voor verschillende specialistische ingrepen kunnen burgers er terecht.”

 Door de krachten te bundelen kan het nieuwe ziekenhuis een indrukwekkende expertise op alle vlakken aanbieden en kan het naar de toekomst sterker staan om specifieke erkenningen en aanbod in onze regio te verzekeren. Toch benadrukken de ziekenhuizen dat ondanks de toekomstige omvang van het nieuwe ziekenhuis en de grote ambities dat het koestert, ook altijd de warme zorg voor iedere patiënt en de toegankelijkheid voor iedereen centraal zal blijven staan.