Bunker A33 is nieuwe toeristische troef voor Oosterzele

Vernieuwde bunker feestelijk ingehuldigd

Met speeches van bellenman Marc Van Gaver (mooie bindteksten), schepen toerisme Orville Cottenie, Wim Haesebeyt (gebiedscoördinator Vlaamse Ardennen), burgemeester Johan Van Durme, keigoede muziek van all female band Zsa Zsa Zsy en een receptie (‘t Gijzelaarke dat smaakt, we mogen best trots zijn op onze bloedeigen Gijzelse microbrouwerij)
werd de inhuldiging van de vernieuwde bunker A33 in een feestelijk jasje gestopt. Bunker A33 in de Wulgenstraat in Gijzenzele stond er jarenlang verpauperd bij, maar hij werd letterlijk en figuurlijk opgekalefaterd. Met de bunker A33 wil men in  Oosterzele, met veel dank aan het Gijzels Genootschap van de Kerkuil, Leaderproject ‘Beleef meer in de Vlaamse Ardennen’, Dienst Grondgebiedszaken en Dienst Toerisme, een belangrijk stuk geschiedenis van de gemeente nadrukkelijk in de kijker plaatsen. De bunker is een nieuwe toeristische troef voor de fusiegemeente Oosterzele. Vanop het uitkijkplatform zie je ook wat een mooie landelijke en groene gemeente Oosterzele is.
De bunker refereert aan de bunkergordel Bruggenhoofd Gent, die na WO I werd opgericht ter verdediging van ons land. Bunker A33, ook een unieke getuige van een ingrijpende periode in de geschiedenis van Gijzenzele, waar in de meidagen 1940 één van de hardnekkigste veldslagen uit WO II plaats had. Deze verdedigingsgordel werd tussen 1934 en 1938 aangelegd, de aanleg kaderde in de fortificatiepolitiek die België na WO I voerde. De bunker A33 werd gecamoufleerd als een gemetste stal en volledig ommuurd met baksteen. De toegang tot de geschutkamer zat achter twee luiken, die aan de buitenzijde het uitzicht hadden van een houten poort. Achter de luiken zat nog een dubbel metalen hek. De schietopeningen voor het 47 mm kanon en voor de mitrailleur zaten achter twee luiken, een gegalvaniseerde metalen plaat waarop langs de buitenzijde houten raamprofielen waren gekleefd. In de schietgaten zelf werden nog eens met zogenaamde bakstenen in camouflageverf aangebracht. Rond de schietoefeningen en in de gevechtsruimte zijn nog projectiel inslagen te zien. In het verdere verloop van de oorlog werden, door de Duitse bezetter, alle metalen uit de bunkers gehaald voor de Duitse industrie. De bunker werd dichtgemetseld, toen in 2006 de bunker opnieuw werd opengemaakt, werd een Brits Mills –granaat gevonden.
Wist je dat er in Oosterzele in totaal 26 bunkers werden gebouwd? Enkele zijn verdwenen, maar een groot deel bleef bewaard. Bunker 33 stond er jarenlang eenzaam en verlaten bij in het landschap. Hij raakte begroeid met klimop en kreeg af en  toe bezoek van vandalen die graffiti aanbrachten. In 2022 werd gestart met het project. Voor de realisatie van de trap en het uitkijkplatform  kon men rekenen op vrijwilligers, die de handen serieus uit de mouwen hebben gestoken. De werken startten medio april en zijn nu voltooid. Er klonk veel dank aan lassers Peter Ollieux, Andy Van Delsen en Patrick Ysenbie, ze ontvingen voor hun inzet een geschenkmand. Onze fotograaf Danny De Lobelle kreeg een welgemeende dank voor de oriëntatietafel. Burgemeester Johan Van Durme mocht het lintje doorknippen, de bunker A33 werd daarmee plechtig geopend.   (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)