Andy Vanbellinghen verlaat Weerbaar Geraardsbergen met slaande deuren

‘Ik kan me niet meer vinden in de communicatie van de voorzitter.’

Geraardsbergen. Andy Vanbellinghen verlaat Weerbaar Geraardsbergen. Hij kan zich niet meer vinden in de communicatie van voorzitter Luc Swartebroeckx. ‘In zijn uitspraken op de sociale media speelt de voorzitter veel te veel te man. Hij wordt steeds populistischer. Ik kan mezelf niet meer terugvinden in dit soort communicatie’, laat Andy Vanbellinghen weten. ‘Dit meningsverschil zal geen enkele invloed hebben op de groeiende populariteit en aanhang van Weerbaar Geraardsbergen, wel integendeel’, laat Luc Swartebroeckx weten.

Andy Vanbellinghen verlaat Weerbaar Geraardsbergen. Hij was ondervoorzitter van het burgerplatform. In januari 2022 waren er nog plannen om met Weerbaar naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken, maar aan de samenwerking komt abrupt een einde. ‘De steeds meer polariserende tussenkomsten op de sociale media en de steeds terugkerende persoonlijke aanvallen hebben het project gehypothekeerd. In november 2020 werd ik lid van Weerbaar Geraardsbergen, omdat ik in het project geloofde’, licht Andy Vanbellinghen toe.

‘Ik geloof nog steeds in het idee van een burgerplatform, ‘gaat hij verder, ‘De essentie van een burgerplatform is om op een positieve en constructieve manier te kijken naar het politiek beleid van onze stad. Als er zaken zijn die vragen om aandacht, dan kan je deze aankaarten op een correcte manier. Laat dat net nu juist datgene zijn wat Weerbaar Geraardsbergen de laatste tijd helemaal niet meer doet.’

Aanvallend en onverbloemd
De Facebookpagina van Weerbaar Geraardsbergen ontwikkelde zich tot een forum waar fors werd gediscussieerd. ‘De aanvallende en onverbloemde stijl van de voorzitter vormde het handelsmerk. De laatste polariserende post op Facebook aangaande ‘Vlaanderen Feest’, vormde voor mij de spreekwoordelijke druppel.’ Tijdens deze discussie liet Andy Vanbellinghen duidelijk zijn ongenoegen blijken over de hoogoplopende discussie. ‘Voor mij was het toen zonneklaar dat Weerbaar Geraardsbergen zijn doel ruim was voorbijgeschoten. Voor iemand die verdraagzaamheid hoog in zijn vaandel draagt, is het onbegrijpelijk dat hij zoiets schrijft.

Weerbaar Geraardsbergen profileert zich als een burgerplatform’, ‘waar alle burgers die begaan zijn met het welzijn van Stad en mens welkom zijn om in discussie te gaan en hun krachten te bundelen voor een beter Geraardsbergen.’ Het burgerplatform telt 1.900 leden. Het bestuur werd gevormd door voorzitter Luc Swartebroeckx, ondervoorzitter Andy Vanbellinghen en secretaris Patrick Coone. Er waren plannen om met een lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen te stappen, ‘maar er was nog niets concreet’, merkte de gewezen ondervoorzitter op. ‘Ik sprak heel wat mensen aan om Weerbaar Geraardsbergen te vervoegen, maar steeds weer kreeg ik hetzelfde antwoord: ‘te aanvallend, te negatief, te fanatiek… Ik vrees dat de lijst Weerbaar Geraardsbergen een doodgeboren kind wordt. Een burgerplatform is er voor en door de burger en kan niet het klankbord van één individu zijn.’

Groeiende populariteit
Ook Patrik Coone verlaat Weerbaar Geraardsbergen, maar dan wel om familiale redenen. ‘Ik verlaat Geraardsbergen om familiale redenen. Ik vertrek dus ook uit Weerbaar Geraardsbergen, maar dan wel in de beste verstandhouding met voorzitter Luc Swartebroeckx. Over het vertrek van Andy Vanbellinghen wens ik me niet uit te spreken.’ Zo wordt het bestuur van Weerbaar Geraardsbergen tot de voorzitter zelf gereduceerd.

Andy Vanbellinghen verliet in 2020 de Open Vld en stapte over naar Weerbaar Geraardsbergen, waar hij communicatiemanager werd. Vanbellinghen kon zich niet meer vinden in ‘de normen en waarden van de Open Vld lokale afdeling Geraardsbergen’. Andy Vanbellinghen stond met de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de twaalfde plaats van de Open Vld-lijst. ‘Ik blijf zeker nog actief in het sociaal cultureel gebeuren binnen Geraardsbergen. Wegens tijdsgebrek heb ik wel wat gas terug genomen maar vandaag maak ik nog altijd deel uit van de dorpsraad Goeferdinge en zetel ik in verschillende adviesraden’, laat hij nog weten.

We vroegen voorzitter Luc Swartebroeckx om een reactie: ‘We leven in een vrij land. Iedereen bij Weerbaar Geraardsbergen is vrij om te komen en te gaan. We zullen gewoon met andere bestuurders of onder een andere juridische vorm naar de verkiezingen trekken. Dit meningsverschil zal geen enkele invloed hebben op de groeiende populariteit en aanhang van Weerbaar Geraardsbergen, wel integendeel.’

Julien Borremans