Vlierzeelse grot in zijn glorie opgeknapt.

De Vlierzeelse Rots die 144 jaar bestaat oogt nog nooit als te voren en kreeg dankzij heel wat vrijwilligers een volledige opknapbeurt. De banken kregen een verfbeurt, het groene gewas werd onder handen genomen en de beelden werden hersteld. Vooral het beeld van Bernadette die al een geruime tijd het moest stellen met 1 handje werd dankzij Anja Verliefde in haar glorie volledig opgeknapt en hersteld.

De grot is gelegen in het centrum van Vlierzele op amper een paar honderd meter van de dorpskerk en is gemakkelijk bereikbaar via de gerenoveerde dreef en parking achter het buurthuis ‘De Kring’.

Heel wat mensen uit de omliggende gemeenten bezoeken jaarlijks de ‘Rots’. Vooral gedurende de meimaand, O.L.Heer Hemelvaart met de ‘kaarskensprocessie’ en het talrijkst op Sacramentsdag wanneer de jaarlijkse Rotsen Ommegang plaatsvindt.

De oude Mariagrot, in de volksmond ‘de Vlierzeelse grot’ is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en werd in 1879 door Pastoor Anseau en onderpastoor Lauwereys gebouwd in Waalse natuursteen. De grot is ongeveer 15 meter breed en 6 meter hoog. Aan de zuidelijke kant is er een preekstoel aangebracht en aan de noordelijke kant is een crypte gebouwd waarin de bedevaarders hun offerkaarsen laten opbranden.  In het midden bevindt zich de nis met het Mariabeeld. Voor de grot op een kleine sokkel staat het beeld van Bernadette.

Voor de grot is een plein met een vijftiental bidbanken. Tegenover de grot ligt een bos dat in 1954 ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan gedeeltelijk werd gerooid en waar, onder impuls van toenmalig Pastoor Sabot, zeven bakstenen kapelletjes werden gebouwd waar hij de zeven blijdschappen van Maria liet in beitelen.

In 1979 werd reeds het honderdjarig bestaan van de Rots luisterrijk gevierd. Er waren een duizendtal aanwezigen en heimelijk werd te Vlierzele toen gehoopt dat de grot daarna een blijvende belangstelling zou genieten. In 1988 had er nog de dekenale bedevaart plaats.

In 2005 werd het 125 jaar + 1 bestaan van de Rots en het 50 jarig bestaan van de zeven kapelletjes gevierd in aanwezigheid van Mgr. Van Looy Luc, Bisschop van Gent. Normaal gezien zou het jubileumfeest van 125 jaar Vlierzeelse grot het jaar voordien moeten plaatsgevonden hebben. Oorzaak van dit uitstel was dat Vlierzele in april 2004 Pastoor Johan werd aangesteld. Ook door een aantal andere vieringen werd het 125-jarig bestaan van de Rots uitgesteld en werd er beloofd het feest een jaar later te organiseren. Onder een stralende zon werd door ruim 400 bedevaarders het feest mee gevierd.

Nieuw en primeur voor Vlierzele is dat na 125 jaar Onze-Lieve-Vrouw van de Rots en Vlierzele een eigen noveenkaars in haar bezit heeft. Op deze kaars vindt men een mooie kleurenfoto van de Rots en pronkt het alom bekende lied van de zeven blijdschappen van Maria dat door E.H. Kanunnik Désiré De Swaef zaliger, werd geschreven en bezongen. Deze kaars kan u aan de Rots aankopen voor 4,00€.