Minister Weyts (N-VA) wil visjesdrinken verbieden, een eeuwenoude traditie

Patrick Franceus (Groen): ‘Een storm in een glas water.’

Geraardsbergen. Voortaan zal het drinken van levende visjes verboden zijn. Dode visjes mogen daarentegen wel worden genuttigd. Dat staat o.a. te lezen in de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Patrick Franceus (Groen) vindt deze maatregelen overdreven: ‘Een storm in een glas water. N-VA-voorzitter Gabriël Schaut en gemeenteraadslid Ilse Roggeman waren voor commentaar niet bereikbaar.

Dieren doden op basis van traditie of eeuwenoude gebruiken wordt door de minister aan banden gelegd. Ook het ganzenrijden wordt verboden. ‘Je mag dat alleen maar met dieren doen die een natuurlijke dood zijn  gestorven’, aldus de minister. Als het van de minister afhangt zal deze eeuwenoude traditie tijdens het Krakelingenfeest worden afgevoerd.

Patrick Franceus (Groen) betreurt deze beslissing. ‘Overhaast en overdreven. Het is een storm in een glas water. Deze eeuwenoude traditie heeft niet als doel om dieren moedwillig te kwetsen. Waarom werd er op voorhand geen overleg georganiseerd? Bovendien werd naar aanleiding van een actie in 1997 van GAIA tegen het drinken van visjes door de rechtbank opgelegd dat deze traditie zich zou beperken tot de deken van de stad, de burgemeester en het schepencollege.’
N-VA-voorzitter Gabriël Schaut en gemeenteraadslid Ilse Roggeman waren voor commentaar niet bereikbaar.

Het voorstel moet nog wel door het Vlaams Parlement worden goedgekeurd. Dat geeft het stadsbestuur en het Krakelingencomité de kans om te overleggen voor een eventueel initiatief.

Biggencastratie
‘Voor het eerst worden dieren officieel erkend als levende wezens met gevoel, specifieke behoeften en intrinsieke waarde. Daaruit volgt dat zij goed beschermd moeten worden. De Vlaamse Codex breidt die bescherming fors uit. We hebben het wetboek letterlijk helemaal herschreven’, vult de minister aan.

Ook het slachten van dieren wordt fors beperkt. Enkel pluimvee en konijnen mogen thuis nog onder het mes. In de Vlaamse Codex worden nog andere maatregelen opgenomen. Zo mag je geen dieren meer houden die in het wild gevangen zijn. Dieren mogen niet meer worden gekweekt voor dierengevechten of schietoefeningen. Slachthuizen moeten verplicht camera’s hangen en elke gemeente moet een samenwerking met een dierenasiel aangaan.

GAIA reageert gematigd optimistisch maar vindt het jammer dat ‘de wrede chirurgische biggencastratie’ of het levend koken of doormidden snijden van kreeften ook niet worden verboden. Ook komt er geen verbod op dierenproeven voor onderhoudsproducten.

Julien Borremans