Vliegtuigen luchtdefilé passeren boven Gijzenzele

Feestdag in teken van 10 jaar koning Filip

Op de nationale feestdag op 21 juli 2023 werd met een uitgebreid programma ‘10 jaar koning Filip’ gevierd. Traditiegetrouw was er nu ook een Te Deum in de kathedraal in Brussel, het defilé aan het paleis en een ronduit schitterend slotconcert in het Jubelpark dat werd bijgewoond door koning Filip en koningin Mathilde en hun kinderen. In het TV – journaal was duidelijk te zien dat kroonprinses Elisabeth en haar broer Gabriël meeliepen in het militair defilé, duidelijk ontroering bij koning Filip en koningin Mathilde. Mooie beelden, hoe ze begaan zijn met hun kinderen. Ook het luchtdefilé blijft een spectaculair item van de nationale feestdag.
Vliegtuigen op weg naar de hoofdstad passeerden vrijdagnamiddag ‘boven – Gijzel –boven’. De in formatie vliegende toestellen waren goed zichtbaar. Onze Nuus – fotograaf Danny De Lobelle brengt ze schitterend in beeld. Overvliegende vliegtuigen, je staat er met open mond naar te staren. De vliegtuigen vertrokken vanop diverse legerbasissen. Gijzenzele lag op de vliegroute en kreeg hiermee al een voorsmaakje van het luchtdefilé. Op het getimede moment vlogen ze over Brussel. Een indrukwekkend spektakel. Voor de kenners. Diverse toestellen namen deel aan het luchtdefilé.
De nationale feestdag 2023 werd afgesloten met een concert in het Jubelpark. Een sliert vedetten passeerden de revue, als daar zijn Gustaph (voorgoed gelanceerd dankzij Eurosong), Rori, Axelle Red, Paul Michiels, Ozark Henri, Hamza, Daan, Loïc Nottet,…Ze werden geflankeerd door een ronduit schitterend orkest. Een vuurwerkspektakel zette een orgelpunt achter het 10 – jarig jubileum van koning Filip. Opvallend veel volk voor het concert ‘Happy Belgium’. Een dag waarop onze nationale geschiedenis wordt herdacht. De ruime belangstelling voor het feestprogramma én het defilé toonde dat de koninklijke familie nog veel aanhangers heeft en dat vaderlandsliefde nog echt bestaat. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).
 
 
Deze vliegtuigen namen deel aan het luchtdefile:
10 x F-16 ter ere van 10 jaar Koningschap
3 x A109
1 x NH-90 NFH (Nato Frigate Helicopter)
2 x NH-90 TTH (Tactical Transport Helicopter)
4 x Marchetti
1 x Xingu (FRA)
3 x A400M
1 x Falcon 7x
1 x A330 MRTT (Multinational Multi Role Tanker)
1 x F-35A (NLD)