Stadsbestuur reageert op vernietigend brandpreventieverslag Kenniscentrum

Geraardsbergen. Zaterdag publiceerde Nuus een bijdrage over een vernietigend brandpreventieverslag. Daaruit blijkt dat de veiligheid van de aanwezigen niet kan worden gegarandeerd en dat het Kenniscentrum onder deze omstandigheden niet kan opengaan. Het stadsbestuur reageert. Hieronder kan u het integraal antwoord van het stadsbestuur lezen.

‘In samenwerking met de preventiedienst werd er voorafgaand een voorbezoek gevraagd van de brandweer, zodat er tijdig kon worden bijgestuurd waar nodig. De brandweer heeft dus dit jaar tussentijds een controle gedaan en op basis van de vaststellingen een eerste verslag bezorgd. De werken waren wel nog volop bezig en dus waren er nog heel wat opmerkingen in het verslag voor zaken die sowieso voorzien waren. Ondertussen werd de lijst met opmerkingen verder afgevinkt (bv. ivm brandblussers, signalisatie, enz…).

Een goede opstelplaats voor de brandweer is ook een belangrijke veiligheidsvereiste die vooropgesteld wordt. Hiervoor werden de verschillende mogelijkheden bekeken in samenwerking met de bevoegde diensten, architect en betrokken partners. Naast deze vereiste opstelplaats werd bijkomend nog een doorgang voorzien langs de zijkant van het gebouw (dienstweg voor interventies), wat de veiligheid nog extra ten goede komt.

De veiligheidseisen en regelgeving van brandweer zijn de laatste jaren ook verstrengd en de zienswijze is op bepaalde vlakken veranderd. Het lokaal bestuur probeert hieraan zo goed mogelijk te voldoen want uiteraard is veiligheid een prioriteit.

Kortom, er wordt dus volop gewerkt om het Ontmoetingscentrum op een veilige manier te kunnen laten opengaan, zoals ook voorzien was. Binnenkort wordt een eindcontrole gevraagd aan de brandweer, waarbij een nieuw attest zal worden afgeleverd.

Wat het parkeren betreft zal er een optimalisatie komen van de bestaande parking op de AC-site, zodat er meer plaatsen beschikbaar komen voor auto’s én fietsen. De buitenaanleg is ook volop bezig en zal deze maand grotendeels zijn afgewerkt. De exacte openingsdatum is nog niet gekend maar zal tijdig bekend gemaakt worden.

Er worden grote inspanningen geleverd om de bouw van het mooie ontmoetingscentrum De Lelie tot een goed einde te brengen. De invulling van het centrum, dat verwijst naar het historische pand ‘De Lelie’ in de Denderstraat, is geëvolueerd van aanvankelijk een bibliotheek en archiefruimte tot een plek waar een brede en moderne dienstverlening centraal zal staan. Hierdoor ontstaat ook een belangrijke verbinding met de andere dienstverlenende gebouwen van Geraardsbergen, nl. het administratief centrum, de politie en brandweer en het jeugdcentrum De Spiraal. Dit maakt een sterker en efficiënt beleid en een vlottere dienstverlening op maat van de inwoners mogelijk.’

Julien Borremans

Lees ook:

‘Het Kenniscentrum voldoet totaal niet aan de brandveiligheidsnormen en kan in deze omstandigheden niet worden geopend.’