©Sophie Richez - Burgemeester Tania De Jonge

Burgemeester Ninove na dodelijke aanval: “Ook andere steden en gemeenten worden geconfronteerd met toenemend geweld”

Tania DeJonge: “De voorbije dagen werden we in onze stad geconfronteerd met twee heel ernstige incidenten met geweld. Nico overleed doordat hij het slachtoffer was van slagen en geweld en gisteren werd een vrouw van 89 jaar het slachtoffer van een roofoverval en liep daarbij zware verwondingen op. Als burgemeester heeft me dit uiteraard geraakt en bij uitbreiding het volledig stadsbestuur. In onze stad is geen plaats voor geweld en wij hopen dat de dader van het dodelijk incident zwaar gestraft wordt en de dader van de brutale overval kan gevat en gestraft worden. Onmiddellijk na de laffe aanval op Nico is onze politie dankzij de getuigenverklaringen op zoek gegaan naar de dader, alle ploegen werden op het terrein gestuurd en via de camerabeelden en de opvolging van onze camera’s door het CICOV kon de dader kort na de feiten worden ingerekend. De dader werd voorgeleid en aangehouden. De politie onderzoekt ook alle camerabeelden om de dader van de overval op te sporen. Onze politie geeft alle prioriteit en onderzoekt alle pistes. Dit zijn ook incidenten waar het stadsbestuur en politie niet mogen of kunnen communiceren.

Het spreekt voor zich dat we dit geweld sterk veroordelen en voor deze daders enkel een lik op stuk beleid geldt. Het bestuur heeft de voorbije jaren veel geïnvesteerd in het veiligheidsbeleid, camerabewaking, uitbreiding personeelskader, oprichting dienst integrale veiligheid, efficiënt werkend LIVC, privatisering van het onthaal, oprichting BIN netwerken, buurtbemiddeling, ANPR camera’s, samenwerking met de federale politie om onze camera’s live te bekijken en de ploegen op het terrein aan te sturen, geïntegreerd politiekantoor, investering in een eigen. Sinds de plaatsing van de camera’s konden onze politiediensten al heel wat daders van criminele feiten identificeren en voorleiden aan de onderzoeksrechter. Helaas kan je niet vermijden dat deze incidenten gebeuren, Ninove is ook niet alleen, ook andere steden en gemeenten worden geconfronteerd met toenemend geweld. Als burgemeester heb ik onze politie opdracht gegeven om de patrouilles op te drijven, bovenop de hot spots van plaatsen waar regelmatig overlast wordt vastgesteld en elke dag gecontroleerd worden. Zelfs met meer controles had men dit niet kunnen vermijden, we kunnen op dat moment enkel alles op alles zetten om de dader te vatten. Het stadsbestuur leeft mee met de slachtoffers en hun familie en hoopt dat ze in alle sereniteit hun verdriet kunnen verwerken.”