Freddy Callebaut: ‘De werken aan de Oudenaardsestraat blijven maar aanslepen en zorgen voor overlast.’

Geraardsbergen. De aanslepende werken aan de Oudenaardsestraat leiden tot tandengeknars bij de bewoners. De werken moesten normaal tegen 14 juli klaar zijn. Een werfopzichter durft momenteel geen einddatum voorop te stellen: ‘De praktische problemen waar we mee af te rekenen hebben, zorgen voor ernstige vertraging.’ ‘Het voetpad ligt ruim 5 tot 10 cm hoger waardoor er bij hevige regenval water in mijn kelder kan lopen’, laat een misnoegde Freddy Callebaut weten. ‘De werken blijven maar aanslepen en zorgen voor heel wat overlast.’

Door de verhoging van het niveau van het voetpad dreigt water binnen te lopen.

Tussen de Overpoort en de Astridlaan (N42) worden nieuwe verhoogde fietspaden aangelegd en worden de voetpaden vernieuwd. De werken startten op 22 mei en moesten op 14 juli klaar zijn. Maar zes weken later durft een werfopzichter geen einddatum van de werken voorop te stellen. ‘Er moet nog heel wat werk worden gedaan. Bovendien worden we met heel veel praktische problemen geconfronteerd’, laat de licht geërgerde man weten. Zowat dagelijks wordt hij door gefrustreerde bewoners aangesproken. Op sommige plaatsen ligt het niveau van het voetpad vijf tot tien centimeter hoger. Op andere plaatsen is het niveau dan weer gezakt. ‘Dat is onvermijdelijk bij wegenwerken’, laat de werfopzichter weten. ‘Het oplossen van al die praktische problemen vraagt tijd, meer dan we gedacht hadden.’

Onbereikbaar
‘Dat de buurtbewoners verhaal proberen halen bij de arbeiders en de werfopzichters mag geen verrassing zijn. We proberen inlichtingen over het verloop van de werken bij allerlei stadsdiensten te verkrijgen, maar daar sturen ze ons door naar het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. Bel je dan daar naar toe, dan wordt de telefoon niet opgenomen of krijg je een voicemail te horen’, laat Toon Lauwaert weten.

Ook Freddy Callebaut is zichtbaar ontevreden: ‘Het niveau van het voetpad ligt aanzienlijk hoger, waardoor bij zwaar regenweer er water in mijn kelder dreigt te lopen. Bovendien zijn door de werken delen van mijn gevel losgekomen. Dan zwijg ik nog over de overlast van stof, zand en lawaai. De communicatie met de arbeiders verloopt niet bepaald vlot, want het merendeel spreekt geen Nederlands.’ Ook andere bewoners tonen mij de schade aan de gevels.

Freddy neemt me mee naar één van de buren. ‘Deze mensen konden weken aan een stuk hun garage niet binnen. Er zijn dan wel fietspaden, het voetpad is een stuk smaller geworden. De parkeerplaatsen zijn verdwenen, waardoor we onze wagen op de Astridlaan moeten parkeren. Laden en lossen vormen in de toekomst een probleem. Onze wagen zal dan op het voet- en fietspad staan waardoor fietsers op de weg zullen moeten rijden. Maar ook de rijweg is versmald. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.’

Op zijn website verontschuldigt het Agentschap Wegen & Verkeer zich voor ‘de langere hinder’. Een einddatum van de werken wordt niet meer vooropgesteld. ‘Binnenkort’, staat te lezen. Maar ook op het kruispunt van de Astridlaan met de Oudenaardsestraat zijn nutswerken aan de gang. ‘Op 18 september starten er aanpassingswerken aan het kruispunt’, laat de werfopzichter me weten. ‘Wat de werken precies inhouden is nog niet voor 100% duidelijk. De plannen kunnen nog worden gewijzigd.’ Maar dat het heel wat verkeershinder met zich mee zal brengen, bevestigt de man.

Julien Borremans