Vooruit wijst in haar betoog naar een ongeval op De Buke. Daar botste een motorrijder met een nadarhekken dat op de weg was achtergelaten. Door het ontbreken van de straatverlichting had hij het niet zien staan.

Vooruit na onrustig kermisweekend: “Straatverlichting opnieuw activeren”

Na onrustig kermisweekend herhaalt Vooruit haar voorstel om de straatverlichting opnieuw te activeren. “In het belang van de veiligheid en de verkeersveiligheid in onze stad”

“Wat een prachtig kermisweekend in Zottegem had kunnen worden draaide helaas anders uit. Nochtans was alles aanwezig om er een top-editie van te maken: mooi weer, vakantie en horecazaken die zorgden voor een mooi muzikaal aanbod. Integendeel zagen we vooral veel ongenoegen en ongerustheid van Zottegemnaren bij de vechtpartijen, (verkeers)ongevallen en vandalisme”, zegt Yana Giovanis (gemeenteraadslid Vooruit). ““Uiteindelijk gaf de organisator van de Parkconcerten zelf aan ermee op te houden na herhaaldelijk vandalisme aan zijn infrastructuur in het Egmontpark. In het donkere Zottegemse Egmontpark werden o.a. frigo’s, stoelen en tafels en togen vernietigd.  De donkere straten leiden duidelijk tot onveilige situaties. Zo reed een motorrijder maandagochtend in op een nadarhekken waarmee de straat was afgezet voor de aankomst van de wielerwedstrijd. Door het gebrek aan verlichting had hij het nadarhekken niet gezien. Met Vooruit iepen we in de gemeenteraad al tot tweemaal toe op om de straatverlichting terug te activeren. Sinds eind oktober 2022 gaat de openbare verlichting in Zottegem uit van 23u tot 5u, met uitzondering van vrijdagen en zaterdagen. Op het moment dat de energieprijzen zeer hoog waren, beslisten verschillende steden en gemeenten om deze maatregel te nemen om zo de energiefactuur te verlagen. Zottegem nam deze beslissing in samenspraak met besturen van vijf andere gemeenten (Bever, Brakel, Geraardsbergen, Herzele en Lierde).  Ondertussen activeerden de meeste steden en gemeenten opnieuw (gedeeltelijk) de straatverlichting omdat de omstandigheden gewijzigd zijn (o.a. afkoeling energieprijzen).  Vooruit stelde voor om ook in Zottegem de straatverlichting opnieuw te activeren in het belang van de veiligheid en de verkeersveiligheid in onze stad. En zelf voel ik mij ook niet meer zo veilig als ik van de Markt naar huis wandel.”

“Er werd in de gemeenteraad van 19 juni ’23 – op voorstel van Vooruit – afgesproken om de straatverlichting opnieuw te activeren”, zegt Kurt De Loor (raadslid Vooruit). “We zijn ondertussen meer dan twee maanden verder, maar zien tot op vandaag geen resultaat. Dit is schuldig verzuim en we vragen dan ook om de gemeenteraad vervroegd samen te roepen rond de veiligheidsproblematiek in Zottegem (inclusief activeren straatverlichting).  Zonder straatverlichting is het gevaarlijk donker in de straten en hiervan zijn vooral de zwakke weggebruikers (voetgangers, fietsers, …) het slachtoffer. Het leidt blijkbaar ook tot meer vandalisme.  Met Vooruit Zottegem hebben we in het voorjaar in de gemeenteraden al meermaals gewezen op de gevaren die dit met zich meebrengt en we hebben oplossingen voorgesteld, maar blijkbaar blijft het CD&V- en N-VA-bestuur weigeren om hier effectief werk van te maken. Vooruit Zottegem vraagt nu om de gemeenteraad vervroegd samen te roepen.  Het wordt tijd dat het stadsbestuur de situatie onder ogen ziet en luistert naar haar inwoners, want het is gevaarlijk donker in Zottegem. Ook ondernemers geraken ontmoedigd. Dat konden we afgelopen kermisweekend vaststellen. Bijzonder jammer allemaal.  We moeten van Zottegem opnieuw een toffe en aantrekkelijke stad maken. Voor jong en oud! Hopelijk wordt hierop ingegaan in het belang van de veiligheid en de verkeersveiligheid in onze stad.”

Lees ook