Afscheid van Benjamin Verraes en winst voor Jim Brown in Moortsele.

Cyclo Moortsele mocht afgelopen zaterdag maar liefst 95 renners inschrijven voor de wedstrijd voor Elite z.c. en beloften. Onder hen ook de kersverse Belgische kampioen Jari Verstraeten van de Bataia Brigade. Vooraf werd Jari dan ook gehuldigd maar er was jammer genoeg ook één minuut stilte voor de pas overleden Tijl De Decker.

Het peleton vertrok voor veertien ronden en gooide er meteen de beuk in. Na twee ronden wedstrijd scheidde er zich al een ruime kopgroep af van de rest. Een dozijn renners had al meteen een mooie voorsprong uitgebouwd.  De internationaal getinte kopgroep draaide goed rond en reed meer en meer weg van het peleton. Een achttal zag het gevaar in en probeerde nog naar de leiders toe te rijden. Brown, Scott, Smet, Vandyck, Mariën, Moens, Stevens, Mcdermott, Kaesemans, Kirkham, Pessemier en Whitehead voelden de achtervolgers steeds meer in hun nek blazen. De achtervolgers kwamen terug tot een tiental seconden maar kregen de kloof toch niet helemaal gedicht. Vooral onder impuls van de Engelsen Brown en Scott ging het er vooraan hard aan toe. In de achtergrond spatte alles uit elkaar. De renners waren verspreid in meerdere groepjes en dat maakte de koers mooi om naar te kijken. Bij het grote peleton was de hoop op een terugkeer naar het voorfront helemaal verdwenen.

Jonas Smet probeerde bij de koplopers als eerste op zijn kousevoeten weg te rijden en kreeg de twee sterke Engelsen Scott en Brown met zich mee. Dit waren duidelijk de sterksten vooraan en al vlug boksten zij op hun beurt een mooie boni bij elkaar. Het podium was meteen gekend maar in welke volgorde dat zou zijn zou in de allerlaatste ronde worden uitgevochten. Het waren uiteindelijk de Engelsen die Jonas Smet achterlieten en samen naar de aankomst trokken. Jim Brown toonde zich in de spurt uiteindelijk de betere van zijn ploegmakker Robert Scott. Jonas Smet bolde als derde over de aankomst op een twintigtal seconden. Niels Vandyck kwam solo als vierde binnen en Daan Mariën won de spurt van de overgebleven achtervolgers. Een derde groepje finishte op anderhalve minuut en een vierde groepje reeds op bijna drie minuten. Het peleton met de afscheidnemende Benjamin Verraes en met Belgisch kampioen Jari Verstraeten kreeg zelfs iets meer dan vier minuten aan de broek.

De Engelsen leverden hier een knap staaltje fietsen af en zullen in de komende wedstrijden nog wel dikwijls voor de overwinning strijden. Voor Brown was het zijn vierde overwinning van het seizoen.

Na de podiumceremonie mocht ook de plaatselijke Benjamin Verraes nog even het podium op. Hij werd door de organisatoren geëerd voor zijn mooie wielercarriëre waarin hij ondermeer tweemaal Belgisch kampioen tijdrijden werd bij de Elite z.c. en hij maar liefst 109 overwinningen liet noteren. Benjamin was ook enkele jaren prof en won als Elite z.c. het WK van de kermiskoersen in Heusden. Hij reed voor eigen volk zijn laatste koers in Moortsele en hing er figuurlijk de fiets aan de haak., alhoewel hij nog tot het einde van het seizoen enkele koersjes zal rijden.

foto’s DDL.

Een mooie video van reportage VDS uit Wetteren is te bekijken via deze link:

 

Uitslag:

 1. Brown Jim (GBR)
 2. Scott Robert (GBR)
 3. Smet Jonas op 22”
 4. Vandyck Niels op 38”
 5. Mariën Daan op 43”
 6. Moens Jens
 7. Stevens Daan
 8. McDermott Daniel (GBR)
 9. Kaesemans Jasper
 10. Kirkham William (Aus)
 11.