Vijfde Caesarfeesten toveren Velzeke weekendlang om tot een Romeinse nederzetting

Als Gallo-Romeins hart van de streek pakte Velzeke in 1873 uit met een harnas ter ere van Julius Caesar. Heel Velzeke kwam ervoor op straat en er werd beloofd dit om de 25 jaar te zullen herhalen. Zo geschiedde en tijdens het komende weekend is het weer zover: de Caesarfeesten zijn terug! In een organisatie van de Provincie Oost-Vlaanderen en het provinciaal Archeocentrum Velzeke – met medewerking van Stad Zottegem, Middenstand Velzeke en de Vlaamse Overheid – wordt op zaterdag 9 september van 13 tot 24 uur en zondag 10 september van 10 tot 18 uur voor deze gratis festiviteiten opnieuw afspraak gemaakt in het dorp van Velzeke dat een weekendlang omgetoverd wordt tot een Gallo-Romeinse nederzetting met een heuse ambachtenmarkt, een volksfeest en optredens van meer dan 300 internationale re-enactors.

Voor deze vijfde editie van deze 25-jaarlijkse Caesarfeesten vormen het Archeocentrum aan de Doolbosweg, de Penitentenlaan en het Romeins Plein het decor van een ware Romeinse overrompeling. Vanuit de Paddestraat zal een volledige centurie Romeinse soldaten in marsbepakking haar intrede doen (op zaterdag om 13 uur, op zondag om 10 uur) en een kamp opbouwen op de site van het Archeocentrum Velzeke waar zij ook gladiatorengevechten (op zaterdag om 14 en 17 uur, op zondag om 11 en 14 en 17 uur) zullen opvoeren afgewisseld met optredens van een Romeins legioen (op zaterdag om 16 uur, op zondag om 13 en 16 uur) en demo’s van een Romeinse cavalerie (op zaterdag om 15 en 18 uur, op zondag om 12 en 15 uur). Naast het Vlaamse Elfde Legioen (intussen bekend uit de VRT-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’) worden ook legioenen uit de rest van ons land, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Denemarken verwacht. Leden van ToneelGezelschap Velzeke en ’t Meibloempje Zottegem zullen in de huid van Caesar en Cleopatra kruipen en gestalte geven aan deze twee illustere figuren.

AMBACHTENMARKT EN KELTISCHE MUZIEK

Naar gewoonte zal men ook rond de Romeinse replicaoven aan het Archeocentrum opnieuw enkele internationale glasblazers aan het werk kunnen zien. Daarnaast is er doorlopend een ambachtenmarkt met interactieve workshops waar nog heel wat andere ambachtslieden hun waren en kunde zullen tonen: een leerbewerker, kunstsmid, zeepmaker, houtbewerker en juwelenmaker. Doorlopend is er kinderanimatie in thema, zijn er rondleidingen in het Archeocentrum en verder wordt het hele weekend ook opgeluisterd met Keltische muziek. Hiervoor zal tijdens een volksfeest op zaterdagavond gezorgd worden door Cafeebizar (om 18 uur), Amhran (om 20 uur) en Aérokorda (om 22 uur). Op zondag concerteert eerst van 11 tot 13u30 de plaatselijke fanfare Moed en Volharding Velzeke en vervolgens zijn er van 13u30 tot 18 uur optredens van Amhran en Ierse sessiemuzikanten.

Ook zal niemand honger of dorst moeten lijden. Naast een Romeinse wijnbar zal ondermeer ook Caesarbier kunnen geproefd worden in een heus Caesarglas – een uniek verzamelaarsobject met logo dus – dat speciaal voor deze festiviteiten ontworpen is en kan aangekocht worden. Door de lokale horeca is een aanbod met een Romeinse knipoog bedacht waarbij zowel brasserie Romeins Hof als ijssalon Cream&Crunch met ingrediënten uit de tijd van Galliërs en Romeinen aan de slag gaan. Serviceclub Kiwanis Zottegem organiseert ten voordele van zijn sociale werking op zaterdagavond in sporthal De Kassei ‘Kiwanix Gastronomix’ met Romeins varken aan ’t spit en muzikale optredens (lees hierover uitgebreid via deze link) en bemant op zondag ter hoogte van de Penitentenlaan in samenwerking met de BuSO Sint-Franciscusschool Velzeke een open bar waar de bezoekers zich een drankje en broodjes met warme beenhesp zullen kunnen laten welgevallen.