79ste herdenking van de bevrijding van Zottegem en de regio Vlaamse Ardennen.

3 september 1944 de bloedigste en heugelijkste dag uit de Zottegemse geschiedenis

Het doel van onze aanwezigheid hier vandaag is het herdenken van de bevrijding van Zottegem en de regio Vlaamse Ardennen. Na 79 jaar zijn de gebeurtenissen van die dag bij onze jeugd en vele Zottegemnaren niet meer zo goed gekend of zelfs helemaal onbekend.

Lees ook: Ergernis wegens amper vertegenwoordiging stadsbestuur tijdens herdenking bevrijding en eerbetoon Zottegemse oorlogsslachtoffers: “Burgemeester niet aanwezig”

De Oud-Strijders & Veteranenvereniging & N.S.B. Groot-Zottegem verzamelde zondag voormiddag aan de kerk van Strijpen om zo stoetsgewijs naar het monument aan de kerk op te stappen, nadien ging het richting OC ontmoetingscentrum, onder begeleiding van de harmonie van Velzeke. Daar ging nog enkele toespraken van Provincie commandant en afgevaardigde van stadsbestuur  schepen Cynthia Van den Steen, ook Paul Lievens aanwezig, blijkbaar heeft stad Zottegem maar weinig interesse in zulke herdenkingen ook in Leeuwergem met de herdenking van de moord op de Barron Ides della Faille d’Huysse stuurden ze hun kat!!!!

Een kort overzicht september gebeurtenissen.

In september 1944 overheersten ruim vier jaar lang, gevoelens van angst en terreur onze stad en regio. Na de inval op 10 mei 40 bleef het lang “relatief rustig” in onze regio, tot op  24 september 1943 Hoofdonderwijzer Jules Lootens door de Gestapo werd opgepakt.

Een jaar later ging het van kwaad naar erger! Toen op 12 augustus 1944 de standrechtelijke executie van baron Ides della Faille d’Huysse in de dreef van het kasteel plaatsvond.

Een dag later op 13 augustus 1944 wordt Charles Van Wambeke omgebracht op het erf van Theofiel De Clercq te Velzeke, door een regen van kogels afgevuurd door de Gestapo en de Feldgendarmerie. Stelselmatig werden Zottegemse jonge mannen, valselijk beschuldigd en weggevoerd naar de concentratiekampen. Operatie “Nacht und Nebel” had Zottegem bereikt.

Toen op 6 juni 1944 de landing van de geallieerden in Normandië werd ingezet was het nog een kwestie van tijd vooraleer de bezetter ook in onze contreien werd overmeestert.Amper 3 maand later, op 3 sept 1944, was het zover… algemene vreugde in Zottegem bij aankomst van de Engelse bevrijder. Feest in de straten van Zottegem!!! De ellende was voorbij… dacht men…

In Brakel raakte een Duitse colonne slaags met het gewapend verzet. De colonne verspreide zich en een deel kwam via Roborst Zottegem binnengereden waar het bevrijdingsfeest reeds begonnen was met de aankomst van de Engelse bevrijders. Er werd alarm geslagen en de Engelsen stelden hun tanks en soldaten verdekt op. Een Engelse vlammenwerpertank opende het vuur op de Duitse vrachtwagens die beladen waren met soldaten, munitie en brandstof. Enkele huizen aan de luchtbal gingen eveneens in de vlammen op. Het resultaat van deze schermutseling was dat 6 Zottegemse burgers het leven lieten die dag.

 

 

 

Doden apelle:

Baele Andre, Als lid van het verzet neergeschoten om 20:00hr op de Meire
De Looze Ivone, neergeschoten om 20:00hr aan de Meire
De Clercq Pelagie, neergeschoten door de Duitsers op de Meire om 20:00hr, haar 7 jarig dochtertje
De Zutter Lucienne overleed op 5 september aan de verwondingen die ze opliep bij de schermutseling op de Meire
Steurbaut Louis, zwaar gewond tijdens de bevrijding overleed in het St Elisabethziekenhuis op 4 september aan zijn verwondingen.
En de 19 jarige Roger Niemegeerts, toen hij wou vuren op de terugtrekkende Duitsers in de Grotenbergestraat (aan café “de mostaardfabriek” voor diegene die nog weten waar dat juist was) werd hij zelf neergeschoten door de vijand.

Ook hier zijn 16 Duitse soldaten die in Zottegem op die dag het leven lieten. Dus in totaal 22 doden in enkele minuten tijd.

 

oudste verzetsstrijder André (Brakel),  Provincie commandant en afgevaardigde van stadsbestuur  schepen Cynthia Van den Steen