80 jaar na de eerste bommen herdenkt Flora zijn oorlogsslachtoffers. “Omdat we nooit zouden vergeten”

Tijdens Wereldoorlog II werd het station van Merelbeke zwaar getroffen. Drie luchtaanvallen door de geallieerden veroorzaakten enorme schade en honderden doden. 80 jaar na de val van de eerste bommen herdenkt lokaal bestuur Merelbeke zijn oorlogsslachtoffers.

“Omdat we nooit zouden vergeten”, benadrukt schepen van Erfgoed Luc Van Huffel. “Dit stukje geschiedenis, dit collectief verdriet mag niet onopgemerkt voorbijgaan.”

Op zondag 3 september om 14.00 uur vond een herdenkingsmoment plaats aan het oorlogsmonument op het Floraplein.

 

Op 5 september 1943 vielen de eerste bommen op de stationswijk. Die zondagmorgen werden hele gezinnen verrast door de bommen. Het waren de eerste in een reeks van drie luchtaanvallen door de geallieerden. Gentbrugge, Ledeberg, Melle en Merelbeke bleven in puin achter.

Het doelwit van de bombardementen was het vormingsstation. De geallieerden wilden de 73 spoorlijnen en verschillende werkplaatsen van de Duitse bezetter vernietigen om zo ook de aanvoer van oorlogsmaterieel richting Frankrijk te verhinderen. Later bleek het de voorbode van de bevrijding.

Pas in 2004 kwam er ook erkenning voor plaatsen die getroffen werden door geallieerde bombardementen. “Jarenlang zijn de honderden slachtoffers in Merelbeke vergeten. Het is onze taak om de verhalen en herinneringen levendig te houden, want als je vandaag naar de wereld kijkt, kan het verleden ons nog veel leren.”