Een watermolen en een boerenwoning, uitzonderlijk open op de Open Monumentendag in Brakel

 

Op zondag 10 september is de Open Monumentendag voor het eerst te gast in de Diggiehoeve te Brakel. De oorspronkelijke hoeve werd in 1764 gebouwd en in 1836 grondig verbouwd. Het typisch interieur is nog grotendeels bewaard gebleven. Doorlopend zijn er gegidste bezoeken aan het boerenhuis, de oude bakoven en de schuur. Er is een tentoonstelling van levend erfgoed, oude kippen- en konijnenrassen op de hoeve, verzorgd door de Braekelclub Nederbrakel. De club werd 125 jaar geleden opgericht met de bedoeling het Brakelhoen, dat nagenoeg uitgestorven was, terug tot leven te wekken, wat ook is gelukt. In de namiddag is er een optreden van de countryband Kit&Caboodle.

In de onmiddellijke omgeving van de Diggiehoeve is er geen parkeermogelijkheid en daarom wordt aangeraden om te parkeren op de parking van het Sportcentrum De Rijdt. Een busje brengt je dan naar de Diggiehoeve en terug.

De zeer bijzondere Slijpkotmolen is zeer uitzonderlijk open. In 2003 was de molen voor de eerste en enige keer te bezoeken. De watermolen op een bypass van de Slijpkotbeek werd vermoedelijk opgericht door de abdij van Lobbes in de 10de eeuw. Het zeer merkwaardige binnenwerk van de molen bleef bewaard. De maalstoelen zijn archaïsch opgesteld, wat van de molen een historische merkwaardigheid maakt. Twee koppels stenen liggen naast elkaar op een verhoog met een dwarsbalk die doorheen de molen loopt. Het raderwerk werd in de loop van de 19de eeuw in gietijzer uitgevoerd zoals dat overal elders in Oost-Vlaanderen. Er zijn ijzeren lichthefbomen van ongeveer twee meter lengte, met handwieltjes en verticale schroefbouten. De veevoedersteen wordt opgetrokken met een galg. De tarwesteen wordt opengetrokken met het primitieve systeem van de steenreep met woelhaspel met twee spaken, waarvan de aandrijfreep over een houten trommel loopt. Dit is zeer zeldzaam in watermolens en uniek in Oost-Vlaanderen. Van het binnenwerk werd een maquette gemaakt, die te bezichtigen is in het Molenmuseum te Wachtebeke.

Het molengebouw ligt langs de drukke N8 en er is geen parkeermogelijkheid. In combinatie met de Romeinse weg die door Brakel loopt zijn er korte wandelingen (2,25 km), aangevoerd door een Romeinse soldaat en een Galliër die uitleg geven over de Romeinse weg. In de wandeling is er ook een gegidst bezoek aan de molen. De wandelingen, om de molen te bezoeken, vertrekken aan de Diggiehoeve om 10u, 11u, 13u, 14u, 15u en 16u. Gelieve vooraf in te schrijven want het aantal deelnemers per wandeling is beperkt tot 25. Inschrijven kan bij de dienst vrije tijd en communicatie van de gemeente Brakel op het nummer 055 214 294 of via mail: toerisme@brakel.be. Er is een beperkte mogelijkheid voor individuele bezoekers aan de molen.

De Open Monumentendag Brakel is een organisatie van de Gemeentelijke Culturele Raad in samenwerking met de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius, de Braekelclub Nederbrakel, de Kinderboerderij Diggie en de Gemeente Brakel.