Vooruit Zottegem wil verkeersveiliger centrum Velzeke: “Zebrapad Beugelstraat/Penitentenlaan? Ronduit Gevaarlijk!”

Vooruit Zottegem stelt zich vragen bij het feit dat er sinds de start van het nieuwe schooljaar nog geen maatregelen zijn om de verkeerssituatie in de buurt van scholen in het centrum van Velzeke veiliger te maken. 

“Het nieuwe schooljaar is gestart en veel gemeenten hebben de veiligheid van onze kinderen hoog op de agenda staan. Van Zone 30-gebieden en fietsstraten tot op maat gemaakte schoolstraten, aangepaste circulatieplannen om het verkeer vlot te laten verlopen en speciale verkeersregelingen rond de scholen. Vaak wordt de schoolvakantie gebruikt om de verkeersveiligheid rond de scholen onder de loep te nemen en aanpassingen te doen. Dat was ook de belofte van het stadsbestuur voor de schoolomgeving van Velzeke. Maar bij de start van het schooljaar bleek daar niets te zijn veranderd. In Velzeke centrum bevinden zich twee scholen. Maar de situatie rond de scholen is er onveilig. De scholen zelf en de ouders trokken daarom in januari van dit jaar al aan de alarmbel. Het zebrapad ter hoogte van de Beugelstraat met de Penitentenlaan is een gevaarlijk oversteekpunt.  Dat is nog slechter geworden sedert er aarde op de strook aan het Romeins Plein werd aangebracht waardoor auto’s nog meer op de uitersten en dichter bij de oversteekplaatsen parkeren wat de zichtbaarheid nog meer beperkt.  Er wordt op de Beugelstraat vaak snel gereden en van beide kanten is het ook helemaal niet duidelijk zichtbaar dat er scholen in de buurt zijn”, zegt Vooruit-raadslid Kurt De Loor.

Collega-raadslid van Vooruit Zottegem Louie Van Rijsselberge treedt De Loor bij. “Het stadsbestuur had beloofd om voor de start van het schooljaar met maatregelen te komen, maar die zijn er vandaag nog niet. De scholen en ouders deden nochtans enkele suggesties die geen handenvol geld kosten en gemakkelijk uit te rollen zijn, zoals het uitbreiden van de zone 30, dynamische verkeersborden of opvallende groengele schildpadden ter hoogte van het zebrapad of het verhogen van het zebrapad zodat wagens moeten vertragen, enz. We hopen dat het stadsbestuur een versnelling hoger schakelt en samen met de scholen en de ouders naar oplossingen zoekt. Wij willen in de gemeenteraad van september alvast een voorzet doen. Verkeersveiligheid in schoolomgevingen is niet zomaar iets dat je op de lange baan schuift. We stellen met Vooruit Zottegem ook voor om zwaar werfverkeer uit de schoolomgeving te bannen een halfuur voor de schoolbel gaat en een halfuur na het einde van de schooltijd. Vlak voor en vlak na schooltijd is het zeer druk aan de schoolpoort. Kinderen komen te voet, met de fiets of worden aan de schoolpoort afgezet en opgehaald. Zwaar werfverkeer kan op die tijdstippen voor gevaarlijke situaties zorgen. Wij roepen het stadsbestuur op om het Charter Werftransport te ondertekenen en maatregelen te nemen. 106 Vlaamse gemeenten tekenden dit charter al, Zottegem is daar jammer genoeg niet bij. Met Vooruit zullen we het Charter Werftransport op de agenda van de gemeenteraad plaatsen en we hopen dat het stadsbestuur net zoals 106 andere gemeentebesturen haar verantwoordelijkheid neemt.”

Gevraagd om een reactie laat bevoegd schepen van Mobiliteit Cynthia Van den Steen (N-VA) weten dat er financiële overwegingen zijn. “We zijn momenteel we al in gesprek met alle betrokken actoren”, benadrukt ze nog.