Lezing en tentoonstelling over het Brevier van Geraardsbergen en andere Bourgondische handschriften

Geraardsbergen. Het Brevier van Geraardsbergen is een perkamenten manuscript van meer dan 1700 bladen die rond 1450 vervaardigd werden door of voor de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen, toen Vlaanderen onder Filips De Goede bij het hertogdom Bourgondië hoorde. Er werd aan gewerkt door meerdere kopiisten, decorateurs en schilders. Het werk geldt als een hoogtepunt van Vlaamse miniatuurschilderkunst.

Na de opheffing van de Sint-Adriaansabdij tijdens de Franse Revolutie raakten de manuscripten verspreid over meerdere locaties. Waarna ze in de 19de eeuw in 4 boekdelen werden samengebonden en aangekocht door Graaf de Hemptinne, die ze schonk aan zijn broer, de abt van de abdij van Maredsous. Daar bevinden de manuscripten zich nog steeds.

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting werden de manuscripten onlangs door enkele academici, waaronder prof. Lieve Watteeuw van de K.U. Leuven en dhr. Dominique Vanwijnsberghe van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, gerestaureerd, bestudeerd en uitgegeven (zowel in boekvorm als digitaal). Het resultaat van hun diepgravend onderzoek is te vinden op het internet.

Onderzoeker Dominique Vanwijnsberghe zal in het eerste deel van zijn lezing naast het Brevier zelf nog enkele aanverwante middeleeuwse handschriften behandelen, zoals het Missaal van Mondovi en het getijdenboek van Cambridge (gebruikt in de Sint-Adriaansabdij). In het tweede deel zal hij uitweiden over Giselbrecht de Mets (ca. 1390-1438, ‘librariër’ van de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees, auteur, boekhandelaar en schepen van Geraardsbergen) en zet hij de rol en de geschriften van De Mets in verband met Geraardsbergen in de verf.

De lezing gaat door op donderdag 28 september om 19.00 uur in de Sint-Bartholomeuskerk op de Markt te Geraardsbergen. Deze lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Het Brevier van Geraardsbergen’.
De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht. U kan zich inschrijven via deze link: Inschrijving lezing of via het nummer 054 43 72 30.

De expo ‘Het Brevier van Geraardsbergen terug thuis’ loopt nog t.e.m. 5 november 2023 in de Sint-Bartholomeuskerk te Geraardsbergen.

De lezing en tentoonstelling zijn een organisatie van de Kerkfabriek Geraardsbergen, Dienst Cultuur, Dienst Erfgoed, de Kunstacademie, de bibliotheek en medewerkers van Gerardimontium.

Voor meer info: https://www.maredsousbreviaire.be/s/maredsous-nl/page/brevier