Nieuw terrein met kunstgrasmat ingehuldigd bij KSK Vlierzele

Zevenenveertig jaar na de inhuldiging van het terrein SK Vlierzele werd afgelopen zondag de nieuwe kunstgrasmat officieel ingehuldigd en ingespeeld. Het waren de jeugspelertjes die voorafgaand tegen elkaar speelden. Dat KSK Vlierzele een rijkgevulde jeugdwerking heeft, was al lang geweten, niet minder dan 90 spelertjes vertegenwoordigen de kleuren van ‘Den SK’.  KSK kreeg hoog bezoek van de ‘Vriezelse Reuzenberen’ Maarten, Tineke en Sien. Samen met een delegatie van de Gezinsbond Vlierzele – Zonnegem kwamen ze het gebeuren meevieren. “In het logo van KSK Vlierzele werden de beren ook verwerkt en we zijn fier dat onze mascottes er vandaag ook bij zijn om ons vernieuwd terrein mee in te huldigen. Ook beseffen we maar al te goed dat dankzij het gemeentebestuur deze investering niet mogelijk was. We gaan ons volledig inzetten om de jeugd van KSK Vlierzele te laten voetballen op dit prachtige terrein’. aldus voorzitter Geert De Vulder. Nadien kreeg schepen van Sport Jo Vermeulen in bijzijn van burgemeester Tim De Knijf, schepen van Openbare Werken Tim De Groote en voorzitter Geert De Vulder de eer om het lint door te knippen zodat het terrein nu officieel in gebruik kon genomen worden. Tevens werd de volledige jeugdwerking in een nieuwe outfit gestoken dankzij hun nieuwe hoofdsponsor Kantoor Haems uit Sint-Lievens-Houtem.

De club SK Vlierzele werd opgericht op 26 januari 1966 (nu 57 jaar geleden) en sloot zich rond 1970 aan bij de Belgische Voetbalbond en ging van start in derde provinciale. Wij trokken op pad en gingen op bezoek bij één van de pioniers en stichters, namelijk gewezen slager Richard Spitaels, ondertussen 90 jaar woonachtig in de Oordegemstraat. Met  veel passie en vol herinneren vertelde Richard ons het wel en wee van SK Vlierzele.

‘Op een klein kamertje’

“Het begon alleen op een koude januari avond in 1966 op het kleinste kamertje in de pastorie van Vlierzele met onder andere toenmalige onderpastoor Richard Van De Eeckhout. Daar werd met Nobert Becque, Jozef Boseman, Alfons Matthijs, Piet Eeckhout en mezelf het voetbal gesticht.” begint Richard zijn verhaal.

“Ook al hadden we nog geen pleintje waar we konden spelen, toch konden we na enige tijd op het Hemelrijk een veld aan de haak slaan en het voetballen werd een feit. Norbert werd voorzitter terwijl Jozef secretaris werd, ikzelf schatbewaarder en Alfons en Piet bestuursleden. Onderpastoor Van Den Eeckhout was de proost van ons clubje. Hij was een enorme voetballer, onze proost. Met zijn geweldige schot maakte hij heel wat doelpunten. Hij werd niet voor niets ‘Mon kanon’ genoemd:  We speelden op dat moment kleine toernooitjes tegen omliggende gemeenten zoals Zonnegem, Letterhoutem, Impe en Papegem. Zo speelden we drie jaar in het liefhebbersverbond om dan vanaf 1970 onder de Belgische Voetbalbond te spelen. We startten in derde provinciale, het laagste niveau want vierde bestond toen nog niet. In 1974 ging men in Derde Provinciale naar 16 clubs. Vlierzele was tweede geëindigde in zijn reeks, na kampioen FC Mere, en mocht mee promoveren naar Derde Provinciale. Twee jaar later (1976) verhuisden we vanop het Hemelrijk naar de Oordegemstraat waar het nieuwe terrein met kantine werd ingehuldigd onder het voorzitterschap van Alfons Matthijs.” aldus Richard.

‘Verlies ere-voorzitter was groot’

Op één of andere manier nam Richard in 1980 het voorzitterschap over van Alfons. Tijdens de periode van Richard werd de tribune geopend en werden ze kampioen in de reeks en wonnen ze de Beker van de Denderstreek die gespeeld werd met 74 ploegen. Richard moest na vijf jaar het voorzitterschap  opnieuw doorgeven wegens te drukke beroepsverplichtingen in de slagerij en Alfons Matthijs werd opnieuw voorzitter. Eind jaren negentig gaf Alfons de fakkel door aan Rudi Meuleman en werd Alfons ere-voorzitter van SK Vlierzele. SK Vlierzele dompelde plots in diepe rouw toen hun ere-voorzitter op 16 april 2000 op amper 67 jarige leeftijd overleed. Dit was een zware klap voor de club om hun icoon te moeten verliezen. In juli 2001 naar aanleiding van het 25 jarig bestaan werd de inhuldiging gevierd en werd het terrein ‘Het Alfons Matthijs Stadion’ genoemd. Geert De Vulder (huidig voorzitter) nam in mei 2007 het roer over van Rudi Meuleman. Ondertussen mag SK Vlierzele zich ook Koninklijk noemen aangezien zij al meer dan vijftig bestaan en aangesloten zijn bij KBVB.

Stijgen, dalen en stijgen

SK Vlierzele speelde enkele jaren in Derde Provinciale, tot men in 1981 weer degradeerde. In 1983 werd men weer kampioen in vierde provinciale en promoveerde men weer. De club bleef weer enkele jaren in Derde Provinciale, tot men in 1988 weer degradeerde. Het volgende decennium bleef Vlierzele weer in de laagste reeksen, Vierde Provinciale spelen. In 1998 werd men daar nog eens kampioen en promoveerde men, maar een seizoen later volgde alweer degradatie. Nog een jaar later, in 2000, werd Vlierzele voor de tweede keer in drie jaar tijd kampioen in Vierde Provinciale, promoveerde weer en kon zich ditmaal wel handhaven in Derde Provinciale. Het verblijf van SK Vlierzele in Derde Provinciale duurde ditmaal vier seizoenen, maar in 2004 zakte men nogmaals. In 2008 vierde Vlierzele een volgende titel in Vierde Provinciale en de bijhorende promotie naar Derde Provinciale, maar het volgende seizoen werd men daar laatste en zo zakte de club in 2009 weer. In 2011 werd men vierde en mocht men naar de eindronde, maar daar kon men geen nieuwe promotie afdwingen. In 2013 speelde zij een testmatch voor deelname aan de eindronde, maar verloor van buurgemeente Bavegem met 0-2. In 2016, 2017 verloor iedere keer de eindronde terwijl in 2018 na de eindronde en doordat Zottegem het stamnummer overnam van Voorde, kon SK Vlierzele opnieuw naar derde gaan. Het sprookje was maar van korte duur en een jaar langer was de degradatie opnieuw een feit. Na de corona jaren kon SK in 2022 opnieuw meedingen in de eindronde maar moesten deze keer de duimen leggen tegen Wichelen met 3-1. Dit seizoen werden ze eindelijk beloond voor hun hard werken en konden kampioen spelen waaronder ze het nieuwe voetbalseizoen 2023-2024 terug in derde provinciale spelen.

KSK won vierde speeldag met 5 – 0  van Kerksken – Haaltert

Na de inhuldiging speelde de eerste ploeg om 16u00 hun vierde match van het nieuwe voetbalseizoen.  Na een eerste verlies tegen Sint-Antelinks (0-8), een gelijkspel tegen Hofstade (3-3), vorige week winst op Aaigem (0-1), kon KSK opnieuw de drie punten pakken tegen Kerksken-Haaltert en wonnen met forfait cijfers de vierde speeldag (5-0). Hiermee komen ze op een mooie vierde plaats te staan met zeven punten, vijf punten minder dan leider Nederhasselt.

Doelpunten:

27ste minuut: Poedts Mattias

35ste minuut: Vanderhaeghen Lorenzo

45ste minuut: Van Oudenhove Jordy

66ste minuut: Doli Aulon

74ste minuut: Nkolongo Kalenga Jean

Foto boven: schepen van sport Jo Vermeulen opende samen met burgemeester Tim De Knijf, schepen Tim De Groote en voorzitter KSK Vlierzele Geert De Vulder het nieuwe terrein.

Foto’s onder:

Foto’s destijds bij het oprichten van SK Vlierzele, 47 jaar geleden.

De start van de werken bijna drie maanden geleden

Sfeerbeelden van het afgewerkt en vernieuwd terrein van KSK Vlierzele

De jeugdspelertjes genoten van hun matcht voor de opening

De volledige jeugdwerking van KSK Vlierzele samen met afvaardiging gemeentebestuur en sponsor Kantoor Haems Sint-Lievens-Houtem.

Het doorknippen van het lint door Schepen van sport Jo Vermeulen

Alle jeugdspelertjes verzamelde voor de drie Reuzenbeer Maarten, Tineke en Sien

Voorzitter Geert De Vulder dankte het gemeentebestuur voor deze mooie investering

De eerste ploeg voor de match samen met een aantal jeugdspelertjes

Sfeerbeelden tijdens de match KSK – Kerksken-Haaltert die gewonnen werd met 5-0.

Pioneer en medestichter SK Vlierzele Richard Spitaels (90)