© Herdenkingscomité Executieoord Oostakker

Leerlingen Richtpunt Zottegem mogen deportatiewagon Tweede Wereldoorlog restaureren

Vandaag maandag wordt in Oostakker een deportatiewagon waarmee in de Tweede Wereldoorlog honderden landgenoten naar concentratiekampen zijn getransporteerd, door een gespecialiseerde firma op een platte vrachtwagen getakeld en vandaar overgebracht naar Zottegem-Bevegem waar het rijtuig – door de NMBS zijn hiervoor de nodige sporen geleverd – tijdelijk zal ‘geparkeerd’ worden op het terrein van Richtpunt campus Zottegem. Daar zal de historische wagon door leerlingen van deze provinciale school (het vroegere PTI) gerestaureerd worden.

Nadat vooral in de laatste twee oorlogsjaren Belgische weerstanders van het naziregime en ook andere burgers ermee naar concentratiekampen waren weggevoerd, werd de wagon eerst nog tientallen jaren door de NMBS gebruikt voor goederenvervoer. Daarna kreeg hij als blijvend herinneringsobject aan die verschrikkelijke deportaties een plaats op het Executieoord aan de Gefusilleerdenstraat in de Gentse deelgemeente Oostakker. Inmiddels is de oude treinwagon weliswaar dringend aan herstelling toe – dit gebeurde wel al aan het lekkende dak – en daarom stelde Monumentenwacht Oost-Vlaanderen een werkgroep samen om het rijtuig te restaureren.

Naast nog een gespecialiseerde aannemer die mee zal begeleiden bij het zandstralen, maken ook twaalf leerlingen van de opleiding houtbewerking en zes leerlingen van de opleiding carrosserie van Richtpunt campus Zottegem deel uit van het restauratieteam. Het is de bedoeling om het DNA van de wagon zo veel mogelijk te behouden. Vooral de houten vloer ervan bevindt zich in een erbarmelijke toestand. Delen ervan die nog niet te rot zijn, zullen bewaard en in een kader gestoken worden zodat een oorspronkelijke versie van de plankenvloer zichtbaar blijft. Alle overige planken zullen vervangen worden. Vooraleer dit gebeurt, zal de wagon eerst gezandstraald worden en vervolgens zullen de leerlingen carrosserie hem (her)spuiten. Ook zullen de juiste plakkaatjes teruggeplaatst worden waar ze verwijderd zijn. Tegen het einde van dit schooljaar zou dit toch wel bijzonder project klaar moeten zijn.