Filmvoorstelling: ‘Rebels, het verzet van 75-plussers’

Geraardsbergen. De film is een organisatie van Amnesty-Geraardsbergen in samenwerking met de ouderenraad van Geraardsbergen. De film duurt ongeveer 50’. Daarna volgt nog een gesprek met Ann Peuteman, journaliste bij KNACK, waarna een aperitief aangeboden wordt.

Deze film richt zich niet enkel tot de “ouderen”. Meer zelfs, de film richt zich in eerste instantie tot beleidsmakers, zorgverleners, directies van rusthuizen en woonzorgcentra, mantelzorgers, …

 Hoe is Rebels tot stand gekomen?
In april 2021 deed Ann Peuteman (journaliste bij ‘Knack’) samen met cultuurhuis Victoria Deluxe een oproep: ze zocht 75-plussers die zich ergeren aan de manier waarop er tegen en over hen wordt gesproken, hoe er met hen wordt omgegaan en hoe ze in de media vaak worden afgebeeld. Binnen de paar dagen liepen er honderden reacties binnen. Ze heeft tientallen ouderen uitgebreid geïnterviewd en met twaalf van hen heeft ze samen met regisseur Brecht Vanhoenacker een heel traject afgelegd. Het resultaat zijn de film en het boek Rebels die op 27 oktober 2022 verschenen. )

Waarover gaat het?
Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg’ zeggen de rebellen op leeftijd in deze documentaire. ‘Wij pikken dit niet langer’. Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord te worden en vertikken ze het om oud te worden.

Filmvoorstelling: ‘REBELS, het verzet van 75-plussers’
zondag 15 oktober van 10.00u tot 12.00u in het Koetshuis in het Abdijpark te Geraardsbergen

Trailer: https://vimeo.com/752447808/0380dfa48e.