Ann Panis wordt de eerste blauwe, vrouwelijke burgemeester in Geraardsbergen

Geraardsbergen. Schepen van Cultuur en Toerisme Ann Panis volgt vanaf 1 januari 2024 Guido De Padt op als burgemeester van Geraardsbergen. Opmerkelijk is dat Kristin Vangeyte – die met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 meer stemmen haalde dan Ann Panis – de burgemeesterssjerp niet aantrekt. Afgaande op het aantal voorkeurstemmen lijkt Lieve Dauw de opvolger van Ann Panis te worden.

Guido De Padt kondigde onlangs zijn ontslag als burgemeester aan en laat in Geraardsbergen een grote erfenis en vooral veel voorkeurstemmen achter. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was hij nog goed voor maar liefst 4402 gekleurde bolletjes achter zijn naam. Opmerkelijk is dat Ann Panis de nieuwe burgemeester van Geraardsbergen wordt. Afgaande op het aantal voorkeurstemmen zou Kristin Vangeyte – schepen van o.a. Integratie en Gelijke Kansen – de fakkel van Guido De Padt moeten overnemen. Zij behaalde 1148 voorkeurstemmen, 122 meer dan Ann Panis.

Afgaande op het aantal voorkeurstemmen stond Ann Panis pas op de vijfde plaats. Ze moest onder meer Véronique Fontaine – intussen gestopt als schepen – en Caroline De Padt – die om evidente redenen niet kon zetelen – moeten laten voorgaan. Ann Panis was met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 goed voor 1026 voorkeursstemmen.

Volgens de Open Vld is Ann Panis de meest geschikte kandidaat omdat ze reeds 17 jaar ervaring als schepen op de teller heeft staan en de ambitie heeft om na de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 verder in de lokale politiek te gaan. ‘Ann Panis heeft daar duidelijk veel zin in’, klinkt het bij de Open Vld.

Ann Panis debuteerde in 1999 in de politiek, toen ze op de Europese lijst figureerde. Daarna volgden nog vier verkiezingscampagnes in de lokale politiek. Ze zegt helemaal klaar te zijn voor haar nieuwe uitdaging. De aanstelling van Ann Panis heeft ook een historische betekenis. Het is de eerste maal dat er in Geraardsbergen een blauwe, vrouwelijke burgemeester zal aantreden.

Wie Ann Panis als schepen opvolgt, is nog niet helemaal duidelijk. Afgaande op het aantal voorkeurstemmen komt Lieve Dauw in het vizier. Als gemeenteraadslid zetelt ze bijna twee legislaturen.

Julien Borremans