MERELBEKE: GEMENGD ZANGKOOR SINT-PIETERSKORAAL 60 jaar jong

Vrijdag ontvangst in de raadszaal voor hun diamanten verjaardag

In 1963 wil de enthousiaste en muzikaal begaafde onderpastoor E.H Wim Van Avermaet de liturgische viering meer elan geven en hij start het Parochiaal Zangkoor van Merelbeke-Centrum.

Koster-organist Alfons Volckaert biedt de nodige professionele ondersteuning.  Als Frans Timmerman in 1974 de dirigeerstok overneemt krijgt het koor een volwaardige bestuursploeg en een nieuwe officiële naam: Gemengd Zangkoor Sint-Pieterskoraal Merelbeke.

Meerstemmigheid wordt nu zowat de algemene regel en het repertoire krijgt ook een ruime profane inslag. Het koor neemt deel aan gemeentelijke activiteiten: 11-julivieringen en koorontmoetingen.

Onder leiding van Didier De Mol (van 1997 tot 2009) brengt het Sint-Pieterskoraal naast de vele kerkoptredens om de 18 à 24 maand een concert in samenwerking met een instrumentaal ensemble.Het repertoire wordt nog gevarieerder en internationaler met moderne schlagers en wereldmuziek.

Hedwig Vandaele dirigeert het koor vanaf 2009 tot 2019. Zij leidt onder meer de voorbereiding van de CARMINA BURANA van Carl Orff in goede banen. De uitvoering gebeurt samen met drie andere Merelbeekse koren onder leiding van Jan Vuye. In oktober 2011 dirigeert Hedwig Vandaele het koor in KRISKRAS door Europa: een selectie volkse liederen uit verschillende Europese landen en in 2013 laat ze het dan 50-jarige koor een spetterend jubelconcert PSALLITE DEO brengen.

Onder impuls van de huidige dirigent Léon-Bernard Giot (januari 2019) treedt het Sint-Pieterskoraal buiten de Merelbeekse grenzen. De Opera-artiestenmissen in de Sint-Michielskerk (Gent, juni 2019 – Gent en Nieuwpoort, juni 2023) in samenwerking met Singhet Scone uit Dilbeek en het Martinuskoor van Zomergem, kennen een daverend succes. Nooit eerder was het applaus zo enthousiast.

U kan een beroep doen op het koor om de activiteit van uw vereniging, een huwelijk of uitvaart op te luisteren.

 

Jubileumconcert ‘il Sorriso’ (de glimlach) / zondag 22/10 om 15u Cultuurhuis Merelbeke

60 jaar samen zingen, dat moet gevierd worden en liefst zo blij mogelijk. Daarom gaat het koor een vrolijke Italiaanse toer op. Natuurlijk staan er een aantal meerstemmige liederen op het programma, maar enkele opgewekte meezingers zullen het publiek aanmoedigen om actief deel te nemen. In bijlage vindt u onze affiche met de precieze info en hoe u kaarten kan bestellen.