Fietsers geven Geraardsbergen slechts 5 op 10 voor fietsbeleid

Groen vraagt extra inspanningen

Geraardsbergen. Uit een fietsenquête blijkt dat Geraardsbergen maar matig scoort. Groen Geraardsbergen stelt vast dat er extra moet geïnvesteerd worden in het fietsbeleid. ‘De stad lanceert heel wat interessante ideeën, maar tot op heden is hiervan weinig te merken’, besluit Patrick Franceus.

In een grote publieksbevraging konden alle Vlaamse fietsers het afgelopen najaar het fietsbeleid binnen hun gemeente beoordelen. In totaal brachten meer dan 27.000 deelnemers online een stem uit. In Geraardsbergen vulden 155 inwoners de fietsenquête in.

‘Globaal behaalde de stad een score van 5 op 10. Net zoveel als het jaar voordien. Dit is het resultaat van een bevraging bij de fietsers over de kwaliteit van de fietsinfrastructuur, -beleving en -communicatie van Geraardsbergen’, stelt Patrick Franceus vast.

‘Qua beleving (5/10) stelt men vast dat er nog heel wat inspanningen moeten gedaan worden om kinderen veilig naar school te laten fietsen. Ouderen vinden het niet veilig om in Geraardsbergen met een gerust hart te fietsen.’ ‘Ook op het gebied van infrastructuur (5/10) kan er nog heel wat gebeuren.

Het veilig en vlot oversteken van kruispunten blijft een probleem, alsook het onderhouden van de fietspaden. Het op veilig en comfortabel stallen van fietsen wordt als onvoldoende ervaren. Wat betreft de communicatie (6/10) scoort Geraardsbergen iets beter door het aanmoedigen van actief fietsen en het duidelijk communiceren van fietsroutes.’

Reeds in 2021 liet Groen Geraardsbergen zijn bekommernissen aan de stad weten. Tot op heden worden de weinige inspanningen van de stad door de fietsers gewaardeerd. Voor Groen moet er meer geïnvesteerd worden in o.a. fietsstraten en verhoogde fietspaden. De stad lanceert heel wat interessante ideeën, maar tot op heden is hiervan weinig te merken.

Julien Borremans