Weggooien van afval kan een GAS-boete opleveren tot 350 euro in Sint-Lievens-Houtem

Om extra inspanningen te leveren in de strijd tegen zwerfvuil, zet Sint-Lievens-Houtem zwerfvuil handhavers in die intensieve controles zullen uitvoeren. Wie zijn afval zomaar weggooit op de grond en betrapt wordt, krijgt een GAS-boete. De gemeente Sint-Lievens-Houtem werkt hiervoor samen met de OVAM.

Zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van de Vlaming. En toch is het, spijtig genoeg, alomtegenwoordig in ons straatbeeld. Sint-Lievens-Houtem spant zich al jaren in met een doorgedreven zwerfvuilbeleid. Om dit beleid meer kracht bij te zetten, wordt er beroep gedaan op de zwerfvuil handhavers van OVAM. Deze handhavers zullen nauw samenwerken met de eigen lokale diensten en focussen zich op het heterdaad betrappen.  Ze hebben de bevoegdheid om overtredingen vast te stellen en dit wanneer ze iemand betrappen op het weggooien van bv. een peuk, blikje of kassaticket op straat. Gedrag dat de gemeente met preventiecampagnes wil ontmoedigen. “Ondanks onze vele inspanningen zien we dat sensibiliseren alleen niet voldoende is”. aldus burgemeester Tim De Knijf. De vaststellingen kunnen vervolgens door de sanctionerende GAS-ambtenaar omgezet worden in boetes. De zwerfvuil handhavers geven geen waarschuwing en voeren hun controles niet uit in uniform om de pakkans te vergroten.

Werp dus je peuk, blikje of zakje hondenpoep in de as- of vuilnisbak of neem het mee en laat de omgeving proper achter. Wie dit niet doet en betrapt wordt door een zwerfvuil handhaver, riskeert een boete die kan oplopen tot 350 euro. Dus een verwittig man of vrouw is er twee waard!