Sint-Lievens-Houtem wil scholieren leren over de dode hoek

Wie op donderdag 19 oktober de markt zal voorbij rijden in Sint-Lievens-Houtem, zal onder de markthal een grote vrachtwagen zien staan omringd door kinderen in fluohesjes. Op vraag van de gemeente komt een vrijwilliger van ‘Transport en Logistiek Vlaanderen ‘ (TLV), samen met zijn vrachtwagen, levensbelangrijke dodehoeklessen geven aan de Houtemse leerlingen van de derde graad.

Tijdens het schoolbezoek krijgen de scholieren 50 minuten les per leerjaar, opgedeeld in 25 minuten theorie- en 25 minuten praktijkles. De kinderen ontdekken dat een vrachtwagenchauffeur, zelfs met het correct gebruik van de spiegels, bepaalde zones rondom het voertuig niet kan zien.

De leerlingen krijgen een video te zien waarin Marijn Devalck, Balthasar Boma uit FC De Kampioenen, alles leert over de gevarenzones rond de vrachtwagen. Daarna kunnen de scholieren zelfs vanuit de cabine van de vrachtwagen de dode hoek ontdekken. In de laadbak van de vrachtwagen staat een verkeerstafel waar reële situaties worden nagespeeld. Op de wanden hangen krantenartikelen over dodehoekongevallen waarin vaak kinderen van hun leeftijd betrokken waren.

Op deze manier hoopt de gemeente de scholieren bewust te maken van de gevaren in het verkeer en hen veiliger op de weg te helpen.

Foto: een archiefbeeld van vorig jaar tijdens de lessen met dank aan Frank Eeckhout HLN.