ProVeg Oosterzele reikt in feeststemming Nobelprei(s) 2023 uit

En de winnaar is...Broederlijk Delen

Een flink op dreef zijnde Elena Lievens, coördinator van ProVeg Oosterzele, heeft met veel enthousiasme de laureaat bekend gemaakt van de Nobelprei 2023. Ze hield er een tijdje  de spanning in. En de winnaar is…Broederlijk Delen. Met een warme ontvangst , een overtuigende en vlotte speech van Elena Lievens, muzikaal intermezzo van Luc De Rocker (Luc de Groenterocker), dankwoorden, en een heel verzorgde receptie werd de uitreiking van de Nobelprei 2023 in een heel feestelijk jasje gestopt. Luc De Rocker bracht in zijn mooi gebrachte ecosong een ode  aan de Oosterzeelse Nobelprei en aan ProVeg vzw, de vereniging die in Vlaanderen sinds 2000 als EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) bekend stond, maar sinds vorig jaar internationaal gaat en daarom haar naam veranderde in ProVeg.

In stijl en klasse, zo kan men de ‘proclamatie’ van de uitreiking van de Nobelprei 2023 door Proveg Oosterzele omschrijven.

Elena Lievens had veel  woorden van lof voor de drie genomineerden: Broederlijk Delen, GC De Kluize en Apotheek Minnaert.  ProVeg Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan een persoon of organisatie die het voorbije jaar in Oosterzele een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving. In vorige edities wonnen Cathy Goyvaerts van Wonderworld, de  Scouts St. Kristoffel, Vers en Veggie/Fresh&Veggie, Cream&Crunch en Coiffure Marva reeds de Nobelprei.

 

Elena Lievens: ‘Het was niet evident om de longlist om te toveren tot shortlist. De drie genomineerden werden Apotheek Minnaert, Gemeenschapscentrum De Kluize en Broederlijk Delen. Net zoals vorig jaar betrokken we het publiek bij de keuze. De publieksstemming werd een levendig online gebeuren: de stemming werd gedeeld, gepromoot, besproken, uitgehangen en resulteerde in een nek – aan – nek race. Kortom het werd opnieuw een kleurrijke plantwaardige wedstrijd. Een signaal dat het veggie thema echt wel leeft in de maatschappij’, speechte de bevlogen Elena. De lokale pers: Het Nieuwblad, Het Laatste Nieuws en onze bloedeigen Nuus kregen een pluim voor hun berichtgeving. Bij de uitslag van de publieksstemming werd ook de stem van de jury in de weegschaal gelegd. ‘We zijn met deze Nobelprei(s) echt blij en fier’, dankte Lut Vandamme namens Broederlijk Delen. ‘De lokale afdeling streeft vanuit Oosterzele mee voor een meer rechtvaardige wereld en organiseert onder de deskundige leiding van Lut Vandamme een evenement om de werking van Broederlijk Delen in de partnerlanden toe te lichten, om geld in te zamelen maar ook om mensen samen te brengen en de kracht van gemeenschapsvorming te tonen. Er passeerden al wandel- en fietstochten, quiz- en spelletjesavonden. Het ProVeg info- en boekenstandje kreeg vaak een mooi plaatsje’. B.D. zet zijn schouders onder het solidariteitsontbijt, een bijeenkomt met een uitgebreid ontbijtbuffet met lekkere, vaak zelfgemaakte en lokale producten waar geen vlees te vinden is en er tofu-roerei is voor veganisten. Een evenement waarnaar wordt uitgekeken. En het was duidelijk te merken in de stemming. B.D. nam meteen een vliegende start in de poll die de andere genomineerden niet meer hebben kunnen bijbenen. Wellicht zit het vele promowerk van Frans Kenis en B.D. -sympathisanten daar voor iets tussen, de vakjury kon zich volledig in deze grote voorsprong vinden’, duidde Elena Lievens. De tweede genomineerde GC De Kluize, kreeg ook een prijs voor hun voortrekkersrol in de culturele wereld door op artistieke wijze een veg levensstijl te promoten en kreeg de ‘gouden wortel’. Apotheek Minnaert ontvangt de ‘zilveren ui’.

ProVeg campagne Chili voor Willy

Gekoppeld aan Wereldveggiedag en Werelddierendag loopt de nationale campgane van ProVeg, Chili voor Willy. Willy is een varken van 3 maanden oud. Zoals de meeste varkens is hij heel slim. Hij houdt van knuffelen, in de aarde wroeten en spelletjes spelen. Willy leeft in een opvangcentrum. De meeste varkens in Vlaanderen hebben minder geluk: zij groeien op in grote bedrijven met weinig bewegingsruimte, zien bijna nooit het daglicht, en worden na 6 maanden op een vrachtwagen richting slachthuis gezet. ProVeg roept dan ook op dit weekend chili sin carne te koken of te gaan eten. Met het ingezamelde geld wil ProVeg meer deelnemers informeren en inspireren voor de Veggie Challence zodat Vlaanderen nog meer verplantaardigt. We zijn dan ook blij te melden dat ProVeg Oosterzele met Cathy Goyvaerts meedoet aan de campagne. We willen graag toevoegen dat Rerum Natura de biologische, lokale Nobelprei leverde’, besloot de welbespraakte Elena Lievens haar knappe speech. En dan was het tijd om te feesten, te klinken op de Nobelprei, te genieten van bubbels en overvloedige hapjes en in een heuse feeststemming meermaals het glas te heffen. Alles zat mee, een zalig zonnetje, vrolijk publiek, prima sfeer. Het was heerlijk toeven in Waterrad in Balegem.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)