Wetteren: Paviljoen van Leven en dood nieuwe verblijfplaats van de Wetterse reuzen

De Wetterse reuzen Rik Thijs en Lien Lanssens hebben een jaar na hun 400ste verjaardag vorig jaar plaats genomen in hun nieuwe verblijfplaats van de Sint-Gertrudiskerk en dit in aanwezigheid van Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). De verblijfplaats zou het Paviljoen zijn van Leven en Dood en volgens oude verhalen zou dit Paviljoen een geschenk geweest zijn van een bepaald figuur ‘De Tijd’ voor de reuzen en de inwoners van Wetteren. De reuzen zullen dan alleen nog hun verblijfplaats verlaten bij gelegenheden rond feestelijkheden met de reuzen zelf.

De reuzen dateren vanaf 1622 en zijn hiermee de oudste reuzen van ons land. Deze waardevolle kunstschatten wil de gemeente Wetteren dan ook in ere en in bewaring houden. Het waren de leerlingen uit het  Scheppersinstituut die achteraan de kerk het verblijf voor de reuzen hebben in elkaar gewerkt en gebouwd onder toezicht van ontwerper en kunstenaar Wim Finck.

Voordat ze officieel hun plaats gingen innemen in het paviljoen werd door schepen Van Durme en de Vlaamse minister van Erfgoed Matthias Diependaele speciale oorkonden uitgereikt aan de reuzendragers van de gemeente. Zo werd de familie Wauters, die al ruim 30 jaar één van de vaste dragers zijn voor de reuzen in de bloemen gezet. Vooral Danny Wauters, reeds 42 jaar lang drager, kreeg uit handen van de minister de titel van ere-reuzendrager.  Na de uitreikingen werden de reuzen geplaatst in hun nieuwe verblijfplaats.

Je kan de reuzen vanaf nu nog maar vier keer per jaar gaan bewonderen. De deuren van het paviljoen gaan telkens open het weekend na de eerste volle maan van een seizoen, een verwijzing naar het overleden reuzenkind Janneke die zou geboren zijn bij volle maan.  Enkel en alleen tijdens Wetteren kermis verlaten ze hun stulpje voor de ommegang en natuurlijk voor de reuzen happening in 2027!

Foto boven:

Minister Diependaele Matthias samen met Burgemeester De Geyter (CD&V), schepenen De Wilde (Groen & Co), Van Durme (Eén) en de reuzendragers van de gemeente na het uitreiken van de oorkonden.

Foto’s onder:

Vroeger pronkten de reuzen voor de binnengaan van de raadszaal in het gemeentehuis.

De reuzen verbroederd samen met de andere reuzen van Wetteren.

De reuzen werd hebben hun verblijfplaats voortaan in het paviljoen Leven & Dood achter de Sint-Gertrudiskerk.