Lezersbrief over “rust in het hoofd na 6 december”: Rust op 7 december met u

Een lezersbrief na de verjaardag van Sinterklaas.

Lezersbrief: Rust op 7 december met u

7 december, een dag waar ik steevast elke jaar na uitkijk en eens met opluchting ademhaal. Niet omdat het mijn verjaardag is of van een dierbare maar omdat de sinterklaashektiek afgelopen is. Geen zwarte pieten meer op de ruiten bij een plaatselijke bakker, geen zwarte pieten meer in mijn feed op sociale media, geen zwarte pieten meer in filmpjes, geen zwarte pieten meer in stoeten,…. Jarenlang vechten de eerste generatie (onze ouders) anti-racisme activisten tegen deze karikaturale figuur en even was er beterschap of zag het er toch naar uit. Zwarte pieten werden roetpieten maar zijn nu in veel gemeentes terug zwarte pieten geworden. Het is niet omdat er rond de ogen witte plekken zijn, waarschijnlijk omwille van allergie redenen dat het een roetpiet is. Aan veel beleidsmakers en personen rondom mij probeer ik dit uit te leggen maar tevergeefs.

Beleidsmakers in het Vlaams Parlement die een alternatief kinderfeest bestempelen als cancelculture en dit zien als een aanval op de traditie snappen niet half hoe een erge periode dit is voor personen met een migratieachtergrond. Representatie in de media, in de politiek, in de zakenwereld, … is er te weinig. Je ziet/ herkent nooit iemand die op jou lijkt. Behalve in de Sinterklaasperiode, dan zie je een karikaturale figuur uit het koloniaal verleden met een page pak die wat onnozel staat te doen. Kinderen die u in de supermarkt zwarte piet noemen en ouders die dan verdwaasd staan te kijken en sorry zeggen maar de traditie dan gewoon verder zetten. Op de speelplaats kinderen die u uitschelden voor zwarte piet. En ik kan nog veel zulke taferelen opnoemen die ik en vrienden hebben meegemaakt.

Het is precies alsof mensen met een zwarte huidskleur het enkel gemaakt hebben als ze iets bewezen hebben in de sport of als het grappige acteurs zijn. We wijn veel meer dan dit. We hebben het recht van hier te zijn en hier ons leven uit te bouwen. We hebben het recht om gehoord te worden en het recht dat naar ons geluisterd word. Zwarte piet is racisme omwille van het feit dat het een page pak draagt uit het slaventijdperk waarbij zwarte slaven dit moesten dragen. Black face is een gebruik uit Amerika die de witte bevolking een zwarte persoon liet imiteren (althans dat dachten ze) omdat zij niet op tv mochten komen.

Queen Nikkolah is een prachtig alternatief kinderfeest dat vele jongeren samenbrengt al jarenlang en veel blijde gezichten maakt. Laat haar haar werk verder doen zodat mensen met een migratieachtergrond ook dit feest op hun gemak kunnen vieren en cadeautjes kunnen krijgen. Want we willen toch allemaal cadeaus en blijde kinderen. Stop met de koloniale karikatuur van Zwarte piet want dit is traumatisch voor vele kinderen. Cultuur verandert en dat is normaal, dat het op weerstand botst dat is normaal maar een samenleving verandert ook zoals het Sinterklaasfeest ook zou moeten doen.

Eindelijk is er rust in mijn hoofd zodat ik verder kan met mijn leven voor de komende 11 maanden totdat hetzelfde circus weer begint.

Cedric Fosse, Zottegem

Lees ook

Lezersbrief: Respect voor Sinterklaas, Zwarte Piet, Carnaval en onze andere tradities, ook in Zottegem – “De mensen zijn het beu de les gelezen te worden”

Zwarte Piet, Roetpiet,… of toch liever de oorspronkelijke duivelse Krampus? De legende!