Drie verdachten vrijgelaten na terreurdreiging in Wetteren: “Ongelukkige samenloop omstandigheden”

De politie kreeg in de vroege ochtend van 11 januari een melding dat er op een Flixbus die onderweg was vanuit Rijsel naar Brussel verdachte personen aanwezig waren die mogelijks een aanslag zouden beramen. De bus werd omgeleid naar de verkeerspost van de federale wegpolitie in Wetteren. Hierop werd het bijzonder bijstandsteam van de politiezone Gent ingezet. DOVO en een explosievenhond werden ook opgeroepen om een sweeping uit te voeren aan de buiten-en binnenkant van de bus.

“Op de bus bevonden zich 46 personen die allemaal gecontroleerd werden, alsook hun bagage. De sweeping bleek uiteindelijk negatief, er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. De dienst Slachtofferbejegening kwam ter plaatse om de passagiers op te vangen en te ondersteunen. De passagiers mochten intussen vertrekken naar hun initiële eindbestemming in Brussel”, klinkt het vanuit het parket. “Er werden drie passagiers uit de bus gearresteerd en worden op dit moment nog uitgebreid verhoord door de federale gerechtelijke politie. De politie en het parket nemen dergelijke meldingen steeds heel serieus en voeren grondig onderzoek om geen risico’s te nemen en niets aan het toeval over te laten.”

Update

“De drie mannen die op 11 januari gearresteerd werden in verband met een vermeende terreurdreiging zijn weer vrijgelaten”, geeft het parket mee. “De mannen waren op weg naar Brussel met een Flixbus. De politie heeft hen uitgebreid verhoord en hun verhoren ook naast de andere gegevens van het onderzoek gelegd. Er is geen aanwijzing gevonden dat er sprake is van een terreurdreiging. Vermoedelijk zal de getuige door een ongelukkige samenloop van omstandigheden de situatie verkeerd hebben ingeschat. Hij handelde waarschijnlijk uit goede bedoelingen en heeft zijn burgerplicht gedaan. Er is geen bewijs gevonden dat er effectief op enig moment een gevaar is geweest voor de openbare veiligheid. Desondanks blijft het steeds nuttig om verdachte situaties bij de politie te melden.”