Rug Recht voor RR breivelde – Zottegem

Geen witte, geen zwarte, gewoon geen winstpremies

Rug Recht, het is zoals WIK Eine of WK Boekel, “Willen Is kunnen” en vroeger THOR Waterschei, “Tot Heil Onzer Ribbenkast”.

Een poëtische naam om zich te onderscheiden van de andere ploegen.

En dat doet RR Breivelde voldoende door af te stappen van de gewone formule van functioneren van andere ploegen.


Waarin ligt dat verschil dan?

Het eerste statement van de ploeg was de volgende :

De gouden jaren waarbij volwassen voetbalspelers in de lagere provinciale reeksen hopen geld verdienen zijn voorbij. Onze nieuwe opgerichte voetbalvereniging wil een statement maken door als mogelijk eerste non-profit club/vereniging te starten in 4de provinciale. Geen enkel lid in onze vereniging zal een vergoeding ontvangen voor zijn geleverde prestaties. Toch is het belangrijk dat we voldoende aandacht besteden aan het verwerven van inkomsten om onze kosten te dekken. Daarnaast willen we als vereniging nog unieker worden door opbrengsten te schenken aan het goede doel. Concreet wil dit zeggen dat een deel van uw sponsoring rechtstreeks naar een goed doel zal gaan! RR Breivelde-Zottegem wil door middel van de voetbalsport iedereen uit Zottegem en nabije omgeving een gezonde en kwalitatieve vrijetijdsbesteding aanbieden. De basis hiervoor moet een stevige en goed op elkaar afgestemde organisatie zijn waarbij naast een gezonde voetbalvereniging ook het volkse, familiale karakter en voetbalplezier van de spelers niet uit het oog mag worden verloren. Het streefdoel is een lokaal herenelftal op de been brengen dat bestaat uit minstens 80% Zottegemnaren. 

Breivelde Zottegem: voetbalploeg vol vrienden met het hart op de juiste plaats | sporza

Wel, kijk gerust op de site van RR Breivelde en je zal het verschil ontdekken.

Opgericht in 2020 werd Rug Recht of ook Rock en Roel, naar de zaak van de voorzitter, zou het anders doen dan andere ploegen. De kleuren zijn rood – zwart zoals het vroegere Eendracht Grotenberge. De wedstrijden gaan door in Zottegem, hemelrijkstraat dichtbij de ingang van de zwemkom.

Zij zouden geen premies betalen en spelen voor hun plezier. Op het einde van de competitie zouden ze een bedrag storten aan een goed doel.

Of al deze goede voornemens konden bewaarheid worden na zo’n vier jaar, daar was ik benieuwd naar. Want geef toe, zonder premies en dan nog spelers vinden die dat zomaar willen doen? Bestaan er nog jongens die voetballen voor hun plezier? Want geef toe, de wildste verhalen doen de ronde als het gaat over het aantrekken van spelers en de premies die ze daarvoor moeten krijgen. Ook worden de eerste gesprekken aangevat over transferts als de competitie amper is opgestart. Sommigen spiegelen zich aan Kevin De Bruyne voor wat betreft hun capaciteiten en liefst ook voor de verdiensten.

© RR Breivelde

Niet zo dus voor RR Breivelde.
Nog steeds worden er geen premies betaald en meer  nog dan in het begin speelt iedereen met volle overgave. Maar is het dan niet moeilijk om nieuwe spelers aan te trekken. Want ondertussen zijn ook voor RR Breivelde de harde wetten van het voetbal aan de orde.

Ik vroeg het aan Wouter Moreels, nog steeds één van de drijvende krachten achter de ploeg.

“Wellicht moet het vreemd overkomen, maar wij hebben absoluut geen probleem om nieuwe spelers aan te trekken. Nu ook kunnen we reeds een aantal nieuwe spelers voorstellen. Deze spelers komen niet omdat ze ergens anders niet aan de bak komen, integendeel, een paar komen over van KSV Sottegem, waar ze niet dienden om de bank warm te houden”.

RR Breivelde-Zottegem speelt ondertussen in 3e provinciale B en staat mooi in het pak geklasseerd.

En hoe zit het met de goede doelen waar de niet betaalde premies aan de spelers naartoe zouden gaan? Want geef toe, goede voornemens zijn nog iets anders dan het uitvoeren ervan. Sommigen nemen het onderscheid tussen mogelijk en onmogelijk niet zo nauw.

Ook hier moet ik inbinden. Wouter geeft me ook hier een duidelijk antwoord

Met ons project ‘Duw In De Rug’ vatten wij bij aanvang van vorig seizoen het idee op om per gewonnen punt een geldsom te doneren aan een goed doel.

  • 2020-21 (corona-jaar): Project Stisa, 2000 €
  • 2021-22 (kampioenenjaar in 4de provinciale): Fonds Kadee, 7000 €
  • 2022-23: vzw SuperNils: 7500 €
  • 2023-24: Leefboerderij Suskewiet