Weeranalist maakt weerkundige analyse voor Oosterzele

Gemeente kan doeltreffender werken

Het lokaal bestuur van Oosterzele heeft een dienstverleningsovereenkomst ondertekend met een externe partner voor weeradvies op maat van de gemeente. Dat advies laat toe om de winterdienst te optimalisen, maar ook om preventief in te spelen op extreme weersomstandigheden.

De gemeente maakt voortaan gebruik van een online weerplatform dat weeradvies op maat ter beschikking stelt. Ze doen dat door weerkaarten te analyseren en radarbeelden te interpreteren. Een weeranalist maakt dan een weerkundige analyse voor het domein Oosterzele en deelt dat op het platform. Deze samenwerking biedt heel wat voordelen voor de gemeente. De weersvoorspelling van het KMI is vaak te algemeen om de strooidiensten preventief aan te sturen. Dat heeft als gevolg dat ze uitrijden als het misschien niet nodig is, of in het slechtste geval zijn ze te laat en ontstaan er gevaarlijke situaties op de weg. Met weeradvies op maat van de gemeente kan de coördinatie meer gericht en vooral doeltreffend gebeuren. Die dienstverlening is ook een meerwaarde in het geval van extreme weersomstandigheden zoals hevige en langdurige regenval. Het stelt de gemeente in staat om preventieve maatregelen uit te rollen in het geval van overstromingsgevaar.
Geen onnodige luxe, want die situaties komen steeds vaker voor. Ook tijdens de coördinatie van noodsituaties kan gericht weeradvies van cruciaal belang zijn.

Schepen van Openbare Werken Christ Meuleman licht toe: ‘De veiligheid van onze inwoners en de weggebruikers is heel belangrijk. Het weeradvies op maat van de gemeente stelt ons in staat om kort op de bal te spelen, namelijk strooien als het nodig is en het zout sparen als het niet nodig is’. ‘Dat is trouwens ook goed voor het milieu’ voegt de schepen er nog aan toe. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)