Nieuwjaarsreceptie N-VA: ‘We zullen voor iedere stem moeten vechten, want er heerst duidelijk een groot ongenoegen.’

Geraardsbergen. Zowat zestig sympathisanten, leden, medewerkers en mandatarissen van de N-VA verzamelden woensdagavond 31 januari in Travoo, een modern business center in het hartje van Geraardsbergen. De zenuwen waren strak gespannen, want 2024 is het verkiezingsjaar bij uitstek. De N-VA incasseerde met de vorige verkiezingen een stevige nederlaag. In Geraardsbergen moest de partij zich in de gemeenteraad nog tevreden stellen met twee zitjes. Toch was er een flinke dosis strijdbaarheid merkbaar. ‘We zullen voor iedere stem moeten vechten’, liet Vlaams parlementslid Sarah Smeyers duidelijk verstaan.

De N-VA Geraardsbergen heeft alvast een nieuw bestuur verkozen, met enkele nieuwe gezichten. Één daarvan is Aldo Van der Auwera. Hij is de nieuwe voorzitter van de plaatselijke afdeling. Hij is manager in een bedrijf en al ruim veertien jaar actief in de partij.

Samen met een aantal andere afdelingen langsheen de Dender schuift de N-VA-Geraardsbergen een Denderplan naar voor. Daarin pleiten de verschillende afdelingen voor meer werkgelegenheid, meer veiligheid en meer acties om het Nederlands terug de voertaal van de Denderstreek te maken.

Katty Carion

‘Voldoende ruimte voor ondernemen’
Gastspreker was Katty Carion, een gedreven onderneemster. Ze is eveneens voorzitter van UNIZO Geraardsbergen. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen schuift Katty Carion vijf aandachtspunten naar voor: ‘Maak ruimte voor ondernemen. We merken dat heel wat ondernemers vertrekken. De bestaande KMO-zones zijn veel te klein en het is wachten op een nieuwe KMO-zone.’ UNIZO kijkt uit naar de komst van de kazerne, want: ‘Dit biedt kansen voor de ondernemers.’

UNIZO schrijft zich ook in de energietransitie, ‘maar we merken dat de stad daar achterwege blijft. Informatie, subsidies… je moet het allemaal zelf uitzoeken. Een bundeling van informatie is zeker nodig, maar nog belangrijker is dat de stad het goede voorbeeld zou moeten geven wat betreft de energietransitie’, concludeerde de UNIZO-voorzitter.
‘Bovendien stellen we vast dat heel wat overheidsopdrachten buiten Geraardsbergen worden toegewezen.’ Katty Carion vroeg de stad Geraardsbergen om de plaatselijke ondernemers in te lichten waarom ze geen overheidsopdrachten krijgen toegewezen.

Tot slot vroeg de onderneemster uit Geraadsbergen om het aanvragen van vergunningen veel vlotter en efficiënter te laten verlopen. Ambtenaren moeten in overleg gaan met ondernemers om de vergunningencarrousel sneller te laten verlopen. Ook haalt Katty Carion het doortrekken van de N42 nog eens van onder het stof. Tot slot vroeg ze de stad om in permanent overleg met de ondernemers te gaan.

‘Het wordt alle hens aan dek.’
‘Voor de Denderstreek wordt het met de volgende verkiezingen alle hens aan dek’, viel Sarah Smeyers met de deur in huis. ‘We zullen voor iedere stem moeten vechten, want er heerst duidelijk een groot ongenoegen. We moeten de kiezers het vertrouwen geven dat we een goede koers varen.’

Smeyers beklaagde zich erover dat de modernisering van de sluizen en de stuwen worden tegengehouden door ‘ideologische bezwaren van enkele natuurverenigingen’. Sarah Smeyers zit in het Vlaams Parlement voor de N-VA en is ook voorzitter van het OCMW van Aalst.

Ze riep op om de verbrusseling, de verfransing van de Denderstreek tegen te gaan en het onveiligheidsgevoel aan te pakken. ‘We mogen fier zijn op onze taal, op onze identiteit. We sluiten niemand uit en we zijn inclusief.’ Smeyers keert zich tegen de hangmatcultuur. ‘Mensen moeten zo snel mogelijk aan het werk.’

Julien Borremans