Sarah Smeyers over het cordon sanitair: ‘Het is aan de lokale besturen om daar een beslissing over te nemen.’

Geraardsbergen. Woensdag 31 januari kwam Sarah Smeyers – Vlaams parlementslid en OCMW-voorzitter in Aalst – naar Geraardsbergen voor een nieuwjaarsreceptie van de plaatselijke afdeling. Ze deed een opmerkelijke uitspraak over het cordon sanitair: ‘Het is best mogelijk dat er zich na de verkiezingen in Vlaanderen N-VA-Vlaams Belang-meerderheden zullen aandienen. Het is dan aan de lokale besturen om daarover een beslissing te nemen.’ Een gesprek…

De N-VA profileert zich op veiligheid, tewerkstelling en inburgering. Tracht de partij zich radicaler te positioneren ten opzichte van het Vlaams Belang?

Het is de koers die we willen varen moesten we de absolute meerderheid halen. In Aalst staan we binnen de meerderheid sterk. Daardoor kunnen wij ook onze stempel drukken. We kunnen de leegstand aanpakken en wegen op de woonkwaliteit. We zetten hard in op het onveiligheidsgevoel. Als we de kans krijgen, voeren we ons programma uit. Dat willen we ook in de rest van de Denderstreek bereiken.

Je klaagt over het uitblijven van de vernieuwing van de stuwen en de sluizen op de Dender, maar met de vorige legislatuur was een N-VA-minister verantwoordelijk voor de waterwegen. Waarom heeft de N-VA dan niet de modernisering van de Dender doorgevoerd?

Het was alvast onze intentie om de modernisering door te voeren, maar keer op keer staken milieuverenigingen stokken in de wielen door beroep aan te tekenen. Daardoor raakte het hele project op de lange baan.

Heeft Vlaanderen dan geen nood aan een interne staatshervorming waarbij procedures en administratie worden vereenvoudigd?

We moeten inderdaad prioriteit maken van de administratieve vereenvoudiging. We zitten met N-VA in heel wat besturen en ondervinden de logge procedures aan den lijve. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de Vlaamse economie. Het vergunningenbeleid kan een stuk sneller verlopen. Op dat vlak moeten we zeker kritisch naar onszelf kijken.

Over het Vlaams Belang zei u recent dat er naar de kiezer moet worden geluisterd. Betekent dit dat de N-VA bereid is om het cordon te doorbreken?

Door de democratie niet ten volle te respecteren, is het Vlaams Belang kunnen groeien tot een grote partij. Het verschil met de N-VA is dat mijn partij beleidsverantwoordelijkheid neemt.

Komt u nu terug op uw eigen uitspraak?

Helemaal niet. Ik betreur enkel dat het Vlaams Belang vanuit de oppositie groot kon worden.

Zo is het toch ook met de N-VA gelopen?

We hebben snel beleidsverantwoordelijkheid genomen. Intussen heeft de N-VA al heel wat gerealiseerd, maar het werk is nog niet af.

Het zou wel eens kunnen dat de N-VA in Ninove het Vlaams Belang aan een meerderheid zou kunnen helpen. Gaat u dan ook de democratie laten spreken?

Het is best mogelijk dat er zich na de verkiezingen in Vlaanderen N-VA-Vlaams Belang-meerderheden zullen aandienen. Het is dan aan de lokale besturen om daarover een beslissing te nemen.

U laat dan aan de lokale besturen de vrijheid om daar zelf een beslissing over te nemen?

Wie ben ik om mensen hun autonomie te ontnemen. We moeten er in elk geval voor zorgen dat de N-VA de grootste partij wordt.

Julien Borremans